Київ опинився у вогненному кільці: у місті горять гектари трави

11 Березня 2015 13:11
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

В області чекають пожеж на торфовищах

Тепла і суха весняна погода в радість не всім: наприклад, у співробітників ДСНС додалося роботи, адже у столиці та області почастішали випадки підпалів сухої трави. Виїжджати на гасіння таких пожеж рятувальникам доводиться десятки разів на день, а повідомлення від людей про спалахи надходять по декілька разів на годину! Але найстрашніше рятувальники очікують через тиждень-два – коли в Київській області знову можуть спалахнути торфовища.

На дим з-за палаючої трави скаржаться кияни з різних районів. Їдкий дим може стати причиною отруєння мешканців, попереджають екологи. До того ж вогонь нерідко перекидається на дерева, будинки та авто. Так, у понеділок в селі Мощун, Києво-Святошинського району, через загоряння трави згорів сарай і мало не загорівся приватний будинок.

Як повідомляють в ДСНС Києва, цього тижня тільки в понеділок співробітникам довелося 40 разів гасити трав’яний настил. “Загальна площа території загоряння – 36 га. Гасили пожежі в Голосіївському, Оболонському, Шевченківському, Солом’янському та Святошинському районах. Наймасштабніші загоряння були в Деснянському районі: на вул. Закревського і Леніна вигоріло по 6-7 га трав’яного настилу”, – розповідають в ДСНС.

nxdpey8xmo0_1__

Напасть. Лише за добу в Києві вигоріло понад 36 гектарів трави. Фото: vk.com/troyeshchyna_array

У Київській області тільки за вихідні на гасіння палаючої трави рятувальники виїжджали 65 разів. “Але це ще не найстрашніше. Слідом за травою, через тиждень-два, почнуть горіти торфовища, адже опадів давно не було, і грунт сухий на глибину до метра”, – говорять в ДСНС області. За словами прес-секретаря відомства Вікторії Рубан, навколо Києва – в Обухівському, Баришівському, Києво-Святошинському, Іванківському, Броварському та інших районах – знаходяться величезні поклади торфу.

“Більшість цих територій знаходяться в чиємусь володінні. Але власники за своїми ділянками не стежать, трава там досягає у висоту півметра. Землі ніхто не обробляє. А вплинути на власників ми ніяк не можемо – потрібна допомога місцевої влади. А адже достатньо одного кинутого недопалка або не до кінця погашеного багаття – і наслідки будуть катастрофічними! Торф почне горіти, а його гасіння, на відміну від трави – дуже довгий і дорогий процес. Тим більше, враховуючи, наскільки подорожчало паливо. Щоб загасити один квадратний метр торфовища, його потрібно поливати водою близько двох годин, щоб він просочився на глибину до двох метрів”, – пояснює Рубан.

296840_1__

За даними рятувальників, найчастіше пожежі виникають через умисні підпали або з необережності. Нагадаємо: минулої осені кияни і жителі області вже пережили серйозну “димову атаку” від палаючих торфовищ. Рятувальники гасили їх цілодобово протягом декількох тижнів.

Покарання за підпал: штраф і в’язниця

Покарання за самовільний підпал трави може бути різним. Так, згідно з Кодексом про адмінпорушення, за це передбачено штраф від 170 до 340 грн з громадян та від 850 до 1190 грн – з посадових осіб. У два рази вище штраф, якщо НП сталася в заповідній зоні. Але, за словами директора департаменту благоустрою КМДА Дмитра Білоцерківця, якщо природі завдано значної шкоди (наприклад, згоріла не тільки трава, а й дерева, які числяться на балансі “Київзеленбуду”), передбачена і кримінальна відповідальність.

Так, за ст. 245 КК за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу “світить” або величезний штраф (5100-8500 грн) і навіть до п’яти років в’язниці. А якщо при цьому постраждали люди або тварини, то і до 10 років. “Але справа в тому, що знайти людину, яка кинула палаючу сигарету або залишила палаюче вогнище, практично нереально. А адже потрібно ще довести його провину”, – говорять в ДСНС Києва.

 

Джерело: Сегодня