Як зменшити ризики інвестування в нерухомість

11 Березня 2015 12:36
business-tv.com.ua

business-tv.com.ua

Фінансова нестабільність бізнесу ставить перед нами питання а куди ж краще інвестувати кошти? Відповідь на це питання дає відомий бізнесмен Дональд Трамп – всі його статки, а це 2,9 мільярда доларів, він заробив шляхом інвестування в нерухомість.

Звичайно, Україна – це не США і ризиків втратити важко зароблені гроші тут більше, однак якщо дивитись на все з песимізмом, все ж слід відмітити, що такий вид інвестування як нерухомість якщо і не принесе великих заробітків, проте допоможе зберегти вкладені кошти до кращих часів.

Слід пам’ятати, що в будь-якій фінансовій операції існують ризики, які слід оминати. В пам’яті киян все ще не забуті численні афери з нечесними забудовниками, тому перед тим, як віддавати ваші кровні слід виробити певну стратегію та план перевірки того, кому ви збираєтесь платити.

Слід почати з аналізу цін на ринку нерухомості.

Демпінгові ціни на житло або іншу нерухомість зазвичай пропонують нестабільні компанії, або ті, які лише викопали яму для фундаменту. Низька ціна за метри квадратні повинна викликати у покупця далеко не радість від економії, а страх за капітал. Пам’ятайте,  забудовник – не благодійник, його ціль, як і ваша – заробити на продажі. Якщо ціна занадто низька, це може означати або певну аферу, або неякісні матеріали. Звичайно забудовник може проводити акції, однак це лише по одинокі випадки.

Історія – важливий момент.

Далі необхідно перевірити, чи має компанія-забудовник фізичний офіс (бажано в межах міста), чи є у неї міські телефонні номери, а також потрібно ознайомитися з офіційним сайтом компанії – і не тільки для того, щоб помилуватися 3D- моделями майбутнього будинку. Слід перевірити історію забудов, їх завершення та результат. У наші дні відмінною підмогою для з’ясування всіх подробиць є інтернет- спілкування на спеціалізованих форумах: тут ви зможете знайти реальних інвесторів обраного вами забудовника і запитати у них що вас цікавлять.

Документи.

Порядний забудовник повинен мати наступні документи і негайно надавати їх на прохання інвестора:

– Рішення місцевого органу влади про відведення земельної ділянки під будівництво;

– Договір оренди ділянки (тут слід звернути увагу на строки договору: в ідеалі він повинен бути укладений на період, що перевищує задекларований термін будівництва);

– ТУ на комунікації;

– Проект і його експертиза;

– Ліцензія, що підтверджує право здійснення будівельної діяльності;

– Дозвіл на проведення будівельних робіт.

Репутація забудовника.

Добре ім’я забудовника віддзеркалюється у наступних моментах. По-перше це  відгуків інвесторів об’єктів, введених в експлуатацію обраним забудовником. Слід з’ясувати, чи вчасно здавалися попередні об’єкти, як скоро в будинку були проведені вода і електрика на постійній основі, які проблеми виникали з комунікаціями, і як швидко вони вирішувалися забудовником. По-друге це наявність стабільних та солідних партнерів – банків, архітектурних бюро з хорошою репутацією, надійних підрядників. По-третє «юридична чистота» забудовника. Таку інформацію можливо перевірити на сайті Єдиного держреєстру судових рішень. Таким чином можна побачити чи були у забудовника позови і якого характеру.

Особистий нагляд.

Якщо ви запримітили будівництво висотки і плануєте купити в ній апартаменти, слід час від часу навідуватись і спостерігати за процесом будівництва. Зверніть увагу на кількість робочих та наявність техніки. Кран повинен слугувати не лише декорацією для будівельного майданчика, а й виконувати свої прямі функції. До речі, більшість солідних і надійних забудовників ведуть роботи без перерв та вихідних, оскільки мають план та строки здачі об’єкту. Якщо ви помітили, що робота на майданчику йде повільно або взагалі нічого не відбувається, від купівлі краще відмовитись.

Опата.

 Солідні забудовники з гарною репутацією вказують у договорі реквізити компанії , необхідні для внесення оплати через банківську касу. При цьому вся платіжна документація зберігається. Порядний забудовник не стане приймати від інвестора пачку готівки або вчиняти будь-які інші фінансові махінації в обхід банку – наприклад, пропонувати клієнтові перевести кошти на рахунок якоїсь незрозумілої фірми з невідомими реквізитами.

Договір при угодах з нерухомістю є настільки важливим документом , що про нього варто написати окремо . Отже, в договорі із забудовником обов’язково повинні фігурувати такі пункти, як:

  1. Вказівка ​​секції та поверху розташування квартири, що купується , її номер, площу, вартість одного квадратного метра.
  2. Точні (а не приблизні ) терміни виконання всіх робіт і передачі будинку в експлуатацію.
  3. Опис планування квартири ( вкрай бажано – з додатком схеми).
  4. Вичерпний і зрозумілий опис: відповідальності забудовника у разі порушення термінів будівництва будинку і введення його в експлуатацію; непередбачених обставин, які можуть знімати відповідальність із забудовника (форс- мажор).
  5. Зобов’язання забудовника не відчужувати третім особам майнові права на квартиру.
  6. Порядок оплати ( інвестування) . Строки, етапи , розміри платежів .
  7. Перелік всієї документації, на підставі якої будівництво здійснюється забудовником. При цьому важливо, щоб договір укладався саме з тим юридичному особою, щодо якої видана дозвільна документація .
  8. Термін дії даного договору і реквізити сторін.

І пам’ятайте – ваші гроші у ваших руках і їх примноження залежить лише від вашою уважності.