На Книжковому Арсеналі чимало говоритимуть про війну

17 Квітня 2015 19:00
socportal.info

socportal.info

У цьогорічній програмі Книжкового Арсеналу особливе місце займає історично-мистецький тематичний блок, під час якого пройдуть лекції, дискусії та паралельно презентуватимуться нові книги. Про це повідомляє прес-служба заходу.

«Таке виокремлення є доволі умовним, адже історія — це саме життя, явища, події, причини, наслідки, статистика, дати. Ми не маємо на меті вузькоспеціалізований, академічний підхід, радше це запрошення до діалогу, міркувань та осмислення різних спеціалістів, не лише істориків, а й мистецтвознавців і літературознавців, аби спільно навчатися комплексно розуміти сучасний історичний процес», — стверджують організатори.

«Війна, окрім страждань, втрат, смертей, завжди несе зміни. Ці зміни торкаються не лише держави чи окремих доль, ці зміни подібні до тектонічних зрушень у суспільстві, свідомості, мистецтві, політиці та культурі. Завдяки заходам історичного блоку відвідувачі зможуть доповнити свої знання про зміни, закладені військовими конфліктами у ХХ столітті. Ми не ставимо за мету надати чіткі та однозначні, легкі візіонерські відповіді. Наш намір — сформувати правильні питання поза межами історичного підручника і очевидного медійного дискурсу, в яких би ідеї гуманізму, етичних цінностей стояли на першому плані», — зазначає кураторка лекторію Олена Брайченко.

Це можливість послухати лекції, що торкаються питань формування пам’яті минулого, війни, її впливу на культуру. Зокрема, в межах блоку відбудуться такі заходи:

23.04, 18.00 — 18.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Після війни: що далі? Пам’ять і примирення в суспільствах повоєнної Європи». Лектор — кандидатка історичних наук, Ірина Склокіна.

23.04, 17.00 — 17.45. Кінозал. «Жахи війни: погляд крізь століття. Серії офортів Жака Калло та Франсіско Гойї». Лекція Олени Шостак, кураторки колекції європейської графіки Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

24.04, 17.00 — 17.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Колір і форма людської драми». Лектор — Марина Скирда, заступник генерального директора з науково-просвітницької роботи Національного художнього музею України.

24.04, 18.00 — 18.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Митець на війні. Безпосередній відгук». Лектор — мистецтвознавець Ігор Хоборов, завідуючий відділом науково-освітньої роботи Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

25.04, 17.00 — 18.30. Сцена «Кафе Європа». Почесна лекція німецького історика і соціолога Карла Шльогеля, «Археологія комунізму. Наслідки української кризи для Європи» за підтримки Goethe-Institut в Україні.

25.04, 18.00 — 18.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Іншого кінця світу не буде. Воєнна тема в українській літературі (1914–2014)». Лекторка — кандидатка філологічних наук Ірина Старовойт, доцентка кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Львівського національного університету імені Івана Франка.

25.04, 19.00 — 19.45, Кінозал. Історичний лекторій. Зустріч-лекція «Україна — серед світових цивілізацій. Про витоки та суть українсько-російської війни 2014–2015 років». Лектор — доктор історичних наук Леонід Залізняк — професор Києво-Могилянської академії, заввідділу Інституту археології НАН України.

26.04, 14.00 — 14.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Не всі рани війни видимі, але всі потребують зцілення». Лектор — психотерапевт Андрій Карачевський, доцент кафедри дитячої, соціальної та судової психіатрії, волонтер Психологічної служби Майдану, член правління ГО «Українська асоціація фахівців з подолання психотравмуючих подій».

Джерело: Соцпортал