Як вибрати шоколад та чим відрізняється справжній шоколад від підробленого

27 Квітня 2015 11:00
alzcareblog.com

alzcareblog.com

Про те‚ що з’їдений шматочок шоколаду покращує настрій і підвищує тонус‚ відомо всім. Тільки ось вибирати його треба обережно‚ зі знанням справи‚ тому що не всі шоколадки корисні.

Шоколадом називається кондитерський виріб‚ виготовлений на основі какао-масла. Саме масло‚ а не какао-порошок‚ як думає більшість людей‚ надає шоколаду аромат і смак. До речі‚ саме тому так званий «білий шоколад» і має шоколадний смак‚ хоча зовнішній вигляд у нього зовсім не шоколадний.

До складу справжнього шоколаду обов’язково повинні входити і‚ відповідно‚ бути зазначені на упаковці‚ 4 основних компоненти: масло какао‚ какао терте‚ цукрова пудра‚ лецитин.

Шоколад буває:

– Десертний. Вищий ступінь подрібнення‚ буквально тане в роті‚ смак вишуканий – гірко-солодкий. Ламається з характерним дзвінким звуком;

– Звичайний. Смак солодко-гіркий;

– Білий. Готується без какао тертого;

– Кондитерська плитка. Поряд з маслом какао до складу входять жири;

– Солодка плитка. Масла какао немає‚ лише жири‚ за смаком обидва види плиток просто солодкі.

На упаковці кожного товару обов’язково повинен бути зазначений повний склад компонентів продукту. Правда‚ пишуть складу якомога дрібніше‚ непримітні. На окремих шоколадних цукерках дрібного формату цей список не поміщають‚ але він є на кожній пакувальній коробці.

Що ж стосується шоколадних плиток‚ то на них склад присутній обов’язково. Якщо замість какао-масла до складу ласощів входять гідрогенізовані жири або рослинні масла‚ не сумнівайтеся: перед вами просто солодка плитка.

Вона має право на життя‚ але повинна продаватися тільки під своєю власною назвою і за ціною нижчою‚ ніж шоколад.

Другий пункт‚ на який треба звертати увагу‚ – консерванти. Справжній добротний шоколад спочатку не повинен їх містити

Як і будь-який інший продукт‚ шоколад має свої підробки. Найбільш поширений вид фальсифікації шоколаду – часткова або повна заміна найбільш цінних компонентів сировини – какао-масла і тертого какао – на гідрожір і соєвий шрот (білок‚ або лецитин).

При цьому на маркуванні не вказуються справжня асортиментна приналежність і склад продукції. Щоб уникнути звинувачення у фальсифікації виробник при повній заміні какао-масла я тертого какао повинен вказати в найменуванні «шоколад соєвий» (або «солодка плитка»)‚ а при частковій заміні – «шоколад із соєвими добавками».

Зустрічається і така фальсифікація‚ як недовкладення окремих компонентів (горіхів‚ родзинок‚ фруктів тощо); використання заборонених добавок (особливо у продукції з країн Південно-Східної Азії‚ Туреччини та Східної Європи).

Чим відрізняється справжній шоколад від підробленого:

• Справжній шоколад ламається з сухим тріском і не тягнеться.

• Якщо покласти невеликий шматочок шоколаду на мову‚ він вмить розтане‚ тому що какао-масло тане вже при температурі +32 ° С‚ чого не відбувається в тому випадку‚ якщо какао-масло замінено жирами.

• Шоколад називають гірким‚ якщо какао більше 50%‚ і чорним – якщо близько 40%. Молочний шоколад хороший при утриманні какао 35-40% і неодмінної наявності натуральної ванілі.

• На вигляд хороший шоколад повинен бути однорідним за кольором‚ гладким і блискучим.

Інформація про товар на етикетці (склад‚ маса‚ адреса виробника і т.п.) повинна бути російською мовою. Крім того‚ етикетка повинна бути без орфографічних помилок.

Зверніть увагу на ціну: якщо вона значно нижче ціни на аналогічні вироби інших фірм і вміст какао-продуктів на обгортці не позначено‚ – на високу якість такого продукту сподіватися марно.

Деформацію плитки або сліди патьоків можна визначити‚ взявши її в руки.

Перевірте дату виробництва та термін реалізації: закордонні виробники гарантують якість протягом року‚ більшість вітчизняних – протягом 3-6 місяців.

Консервантів допускається не більше 5% від загального складу шоколаду. Всі назви консервантів (сорбінова кислота‚ сорбат кальцію‚ сорбітол та інші) повинні вказуватися на етикетці товару. Якщо вони описані одним словом «добавки»‚ будьте з таким шоколадом обережні.

Шоколад – продукт ніжний‚ він легко поглинає сторонні запахи і втрачає приємний аромат‚ дуже чутливий до змін температури і вологості повітря. Від тривалого зберігання в холодильнику може покритися білим нальотом.

Джерело: ProtectionGroup