Як вберегти організм від спеки

9 Серпня 2015 10:50
galeneastro.livejournal.com

galeneastro.livejournal.com

Спека не відступатиме. А в таку погоду організм людини починає працювати з великим навантаженням, адаптуючись до нових умов. Від теплових ударів особливо потерпають діти і люди старшого віку. Адже у перших недостатньо розвинуті потові залози, а у других причиною теплового удару стають гіпертонія та ішемічна хвороба серця. Державна санітарно-епідеміологічна служба пропонує ряд рекомендацій, як вберегтися від спеки та уникнути наслідків її дії, пише газета “Хрещатик”.

Діти

Особливу увагу в спеку необхідно приділяти дітям. Дитячий організм набагато чутливіший до підвищеної температури навколишнього середовища, ніж дорослий. Почервоніння шкіри, підвищена температура тіла, млявість, безпричинне капризування, нудота, часте дихання із задишкою, судоми або навіть і непритомність — це ті симптоми перегрівання дитини, які мають насторожити.

За перших проявів нездужання з дитини потрібно зняти одяг, покласти її в горизонтальне положення, протерти все тіло змоченою у воді серветкою й обов’язково давати пити кожні 5-10 хвилин, щоб уникнути зневоднення організму. Підійдуть прохолодні негазовані напої: вода, слабозаварений чай, ледь кислуватий компот тощо. У тяжких випадках, у разі втрати свідомості дитиною, обов’язково слід викликати швидку.

У свою чергу педіатр Оксана Кириленко має ряд рекомендацій по догляду за малечею в спекотну погоду. Зокрема гуляти слід рано-вранці і пізно ввечері, часто замінювати підгузки. Одягати краще в легкий світлий бавовняний одяг і обов’язково надіти на голову панамку чи хустинку. Важливо давати пити в необмеженій кількості воду, свіжі соки, компоти кімнатної температури та підтримувати грудне вигодовування, адже воно втамовує спрагу. «Не виводьте дитину під прямі сонячні промені, адже у них ще погано сформований механізм терморегуляції, тому вони в два рази швидше перегріваються і переохолоджуються в порівнянні з дорослими. Та бережіть дитину від протягів, не дозволяйте гратись під кондиціонерами»,— зазначає Оксана Кириленко.

Дорослі

Як зазначають фахівці Держсанепідемслужби, у дорослих також можуть проявлятися симптоми теплового та сонячного удару. Найперше це слабість, млявість, запаморочення, рясне потовиділення, спрага, головний біль, нудота й блювота. В особливо тяжких випадках імовірна втрата свідомості. Якщо людина перегрілася і в неї спостерігаються перелічені вище симптоми, негайно викликайте лікаря й уживайте заходів щодо охолодження організму. Постраждалого слід покласти в прохолодному місці, на голову — холодний компрес або вологий рушник і давати йому якомога більше пити.

Щоб уникнути небажаного впливу високих температур на організм, намагайтеся без особливої потреби не виходити на вулицю під час найбільшої сонячної активності: в період з 11-ї до 17-ї години дня. Якщо вийти все-таки потрібно, одягніть просторий світлий одяг із натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і обов’язково візьміть із собою пляшечку негазованої мінеральної води. На вулиці намагайтеся триматися в тіні. Жінкам Держепідемслужба радить мінімізувати використання декоративної косметики. Зокрема мінімізувати користування тональними засобами, які можуть призвести до перегріву шкіри обличчя. Чоловікам, у свою чергу, варто відмовитися від краваток і ременів.

Звісно, в спекотну погоду потрібно приймати душ якомога частіше. І, як не дивно, намагатися не користуватися гелями для душу — вони сушать шкіру, а вода і так добре змиє піт і очистить шкіру. Прохолодний душ знижує температуру тіла, а тепленький дасть ілюзію того, що температура нижча, ніж є насправді.

До слова, лікарі радять по можливості обмежити до мінімуму перебування в міському транспорті. Але якщо все ж таки уникати таких поїздок неможливо, варто взяти з собою віяло або газету, невеличкий журнал, щоб при потребі можна було зробити собі «підручний вентилятор». А очікуючи автобус чи тролейбус на зупинках, краще перейти в тінь дерев.

Їжа

Особливу увагу слід приділити харчуванню. Їсти слід легку їжу: овочі, фрукти, відварені рибу та птицю. Бажано повністю вилучити зі свого раціону жирні, смажені й солодкі страви. Слід багато пити, не менше 1,5-3 літри рідини на день. Рекомендовані напої: вода із соком лимона, теплий зелений чай без цукру, компоти й морси. Уникайте вживання алкоголю, в тому числі й пива, а також різних солодких газованих напоїв, які не тільки не втамовують спраги, а й уповільнюють обмінні процеси в організмі. Харчуватися за спекотної погоди варто менше, але частіше, не залишаючи свіжоприготовлену їжу на потім. Будьте особливо обачними з продуктами, які швидко псуються.

Дієтолог Олександр Вакульчук нагадав, що при високих температурах м’ясо і молочні продукти псуються в два рази швидше. Куплене в магазині свіже м’ясо ліпше швидше помістити вдома у холодильник.

Крім того, вчені рекомендують забути до осені і про холодне пиво, адже цей напій збільшує щільність крові, змушує серце битися частіше, підвищує артеріальний тиск. А це все може спровокувати навіть гіпертонічний криз. До того ж, пиво, як і будь-який спиртний напій, має властивість затримувати рідину в організмі і робить спеку для людини нестерпною.

Слід обмежити і тютюнопаління, оскільки воно затруднює дихання та призводить до підвищення серцевих скорочень (пульсу), що додатково навантажує серцево-судинну систему.

Кондиціонер

Держсанепідемслужба радить у приміщенні з кондиціонером уникати переохолодження організму, не знижувати температуру повітря нижче 22° С.

А лікарі наголошують, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10-ти градусів. Не дотримуючись цього правила, дуже легко підхопити нежить, а в гіршому випадку — пневмонію або радикуліт. Варто пам’ятати, що влітку майже всі застудні захворювання пов’язані з неправильним використанням кондиціонерів та зловживанням холодними напоями й морозивом.

Якщо ж в приміщенні немає кондиціонера, то повітря можна трохи охолодити, використовуючи ємність із водою, яку поставити перед вентилятором. Вода під дією теплого повітря інтенсивно випаровується, охолоджуючи таким чином приміщення на 2-3 градуси. Також рекомендовано проводити якомога частіше вологе прибирання приміщень.

Головним джерелом проникнення гарячого повітря до приміщення є вікна. Вдень їх рекомендується зачиняти та завішувати шторами світлих відтінків, аби прямі сонячні промені й нагріте повітря не потрапляли до кімнати. Відчиняти вікна найдоцільніше рано-вранці та на ніч, коли температура повітря знижується.

Спорт

Аби не навантажувати організм у спекотну погоду, намагайтеся виключити силові фізичні навантаження й, за можливості, звести активність до мінімуму.

Лікарі зазначають, що фізичні навантаження збільшують теплообмін у 5 разів, що призводить до зневоднення організму. У спекотні дні, вранці і ввечері можливі пробіжки, силові, аеробні та танцювальні заняття. А вдень краще займатися йогою, пілатесом, розтяжкою.

Автомобіль

Є кілька простих правил, виконання яких дозволить убезпечити себе від теплових ударів при пересуванні в авто. Зокрема, по-перше, потрібно мати в машині необхідний мінімум ліків, якими ви користуєтесь зазвичай, і обов’язково — запас води. При найменшому погіршенні самопочуття негайно знизити швидкість і зупинитися. Навіть після нетривалої стоянки необхідно провітрити салон і лише після цього починати рух. Якщо необхідно зупинитися, то швидкість потрібно знижувати поступово, оскільки при різкому гальмуванні на сильно розігрітому асфальті машину може повести. Паркуватися, по можливості, краще у захищеному від сонця місці