Кремній та аміак – де небезпечно пити воду з бюветів

7 Грудня 2015 11:22

ТТ

Катастрофічна ситуація склалася у Києві з водою з бюветів. У багатьох комплексах СЕС виявила небезпечну концентрацію небезпечних речовин. Про це пише “Сегодня”.

Повідомляється, що всього з бюветів відібрали 91 пробу, в 43 виявили невідповідності. Приміром, на вул. Туполєва та Лук’янівській вміст кремнію становить близько 21 мг / куб. дм при нормі 10. А ось на Богатирській, 2, – аміак: 0,614 мг / куб. дм при нормі 0,5.

“У таких бюветах проведуть профілактичні роботи. Це займе близько тижня. Потім ми ще двічі візьмемо проби і перевіримо якість води”, – говорить головний санлікар Олег Рубан. За його словами, подібне трапляється навесні і восени у зв’язку з паводками.

Однак закривати бювети не будуть, адже за даними “Київводфонд”, небезпеки для людей немає.

“Основним показником при відхиленнях від норм є перевищення кремнію. Але свердловини в київському регіоні багаті кремнієм. Тому він є майже у всіх бюветах Києва. Якщо в бюветі рівень кремнію 14 одиниць, а за нормами має бути 10, це говорить лише про те, що свердловина неглибока. Поки через перевищення норм відключений лише один бювет – на вул. Драйзера, 32, там неможливо встановити систему доочищення”, – пояснює директор “Київводфонд” Світлана Козловська.

За її словами, вода з міських бюветів – природно-мінералізована. Якщо її сильно очищати, вона стане дистильованою, і її природні якості будуть втрачені.

Експерти менш оптимістичні. Кажуть, що вода, яка не відповідає нормам, може завдати серйозного удару по здоров’ю.

“Через високий вміст кремнію у людини можуть засмічуватися судини. Цей елемент не розчиняється у організмі і може серйозно його засмітити, осісти в нирках. Водою з високою концентрацією заліза можна серйозно отруїтися”, – говорить еколог Нацекоцентра України Олександр Соколенко.

За його словами, самостійно воду можна очистити за допомогою фільтрів, трохи зменшує концентрацію хімічних елементів кип’ятіння.

До речі, в Києві зараз налічується 187 бюветів, з них 36 з різних причин не працюють.

Бювети, де вода не відповідає нормам:

1. вул. Богатирська, 2
2. вул. Ризька – Шамрила
3. вул. Печенізька, 8
4. вул. Лук’янівська
5. вул. Герцена
6. вул. Салютна – парк “Веселка”
7. вул. Туполєва, 22-б
8. вул. Борщагівська, 14
9. вул. Зоологічна – Дегтярівська
10. вул. Подвойського, 9
11. вул. Піка – Тешебаєва
12. вул. Ольжича
13. вул. Чапаєва – Коцюбинського
14. вул. Гашека, 17
15. вул. Хорольська, 10
16. вул. Алма-Атинська, 109
17. вул. Старосільська, 26
18. вул. Райдужна, 4-б
19. вул. Вільде, 10
20. бульв. Перова, 10
21. вул. Леніна, 29