У столиці обговорюють збереження автентичності садиби Міхельсона

17 Грудня 2015 11:45

45

У центрі Києва і досі чимало історичних будівель та пам’яток архітектури лишаються занедбаними й поволі руйнуються, решта були спотворені під час недолугих реконструкцій. Свідома громада міста дедалі активніше переймається збереженням культурної спадщини Києва, тож поширеною є думка: «краще не робіть нічого», як це сталося, наприклад, з Гостиним двором, доля якого нині у підвішеному стані. Багато років занедбана і садиба Міхельсона – комплекс дохідних будинків 1880–1890-х років на вулиці Пушкінській, 35–37. Та питання наче зрушило з місця – і Київ може побачити не руїни та спотворену пам’ятку, а справді нову відроджену окрасу.

Садибу Міхельсона вже багато років згадують серед скандальних об’єктів Києва – через протести окремих мешканців сусідніх будинків. Вони ініціюють судові процеси з вимогою повернути ці чотири будинки, а також будівлю колишнього дитячого садка-ясел, що також розташований на цій ділянці. До того ж декілька років тому забудовник представляв проект надбудови історичних будівель авторства майстерні архітектора Андрія Миргородського, що передбачав надбудову до 4-поверхових будинків іще casino online 4 поверхів у псевдоісторичному стилі.

Але цього року ситуація змінилася – самі забудовники публічно ініціювали дискусію про майбутнє садиби Міхельсона та провели конкурс ідей з її відродження, результати якого представили 16 грудня. На розгляд журі, що складалося з незалежних експертів, було подано 13 проектів, з яких два отримали головні премії, а ще три – заохочувальні. Партнером у проведенні конкурсу стала Національна спілка архітекторів України.

Першим критерієм для журі було ставлення авторів до історичної спадщини, це не лише надбудова, а й інтегрування в контекст міста, – розповіла Олена Олійник, віце-президент НСАУ та голова журі. – Спочатку замовник наполягав на надбудові будинків, але всі члени журі погодилися, що це неможливо для пам’яток архітектури. Інші критерії – це публічні простори дворів, вирішення питання щодо дитячого садка і система транспорту – парковки, під’їзди, пішохідні проходи. Ми вирішили, що жоден з проектів не заслуговує виключно на першу премію, але дві роботи стали беззаперечними лідерами. Вони й отримали головні премії. 

Найбільш болючим з точки зору охорони культурної спадщини є питання надбудови історичних будинків. За словами одного з переможців, архітектора Івана Бикова, їхня команда одразу вирішила не робити жодних надбудов, а реалізувати потрібні 30 тисяч кв. м площ за рахунок нового будинку, що до того ж вдалося вписати у норматив висотності у 27 метрів. Вистачило місця навіть для дитячого садочка. У іншому проекті-переможцеві головну увагу приділено внутрішньому дворику – тут знайшлося місце і для амфітеатру та культурного простору, доступного не лише мешканцям садиби.

Що буде далі – поки питання. Справді, виявилося, що реалізувати економічні розрахунки забудовника можна й без жахливих мансардних поверхів, зберігши автентичність будівель Міхельсона. Поки ж іще тривають судові розгляди за зверненням мешканців, що вимагають повернути занедбану будівлю колишнього дитсадка у власність міста. Натомість забудовник готовий збудувати новий дитсадок у Шевченківському районі (нині шукають місце разом із РДА) і передати його місту, а також у рамках комплексу садиби Міхельсона облаштувати приміщення для приватного дитячого садка.

Джерело: Вечірній Київ