Чим зайнятися під час затяжних вихідних, щоб не було нестерпно ситно і неймовірно безглуздо

2 Січня 2016 11:48

Горезвісний відрізок з першого і до тринадцятого січня можна використовувати з розумом і собі на користь. Ми склали список із тринадцяти справ, зробивши хоча б одну з яких в новому році, ви зробите свій 2016-й трішки кращим.

 

 Справа номер 1

Ми не італійці й викидати під новий рік старі крісла з вікон не станемо. Однак звільнити шафи від завалів – не завадить і нам, українцям. Поєднайте приємне з корисним, допоможіть тим, хто потребує одягу або предметів побуту.

Волонтерський Центр «Фролівська 9/11» було створено для допомоги людям зі Східної України, які були змушені покинути свої домівки в результаті бойових дій на сході нашої країни, а також тим, хто виїхав з Криму в результаті його анексії. Волонтери забезпечують цих людей всім необхідним: продуктами харчування, одягом, посудом, кухонним приладдям, ковдрами, подушками, постільною білизною, меблями, підгузками, дитячим харчуванням. Ви також можете допомогти: напевно у вас знайдеться в шафах те, чим можна поділитися.

 Справа номер 2

Влаштуйте кіномарафон. Подивіться 13 фільмів за 13 днів. Тут можна пройтися всіма жанрами, вибираючи відповідний під настрій дня.

Щоб вибір не був болісним, прочитайте рецензії нашого кінокритика Надії Заварової – вона поганого не порадить.

 Справа номер 3

Притулки для кішок і собак переповнені. Їжі на всіх не вистачає. Виберіть собі «опікуванців» на рік – не обов’язково забирати пухнастих безпритульників у квартиру, за ними можна доглядати віддалено. Ви можете переказати гроші на рахунок притулку, вислати корм, ліки або товари для догляду за тваринами. Наша редакція допомагає притулку Happypaw – приєднуйтеся або відшукайте інший притулок – собі до душі. Головне, не будьте в новому році байдужими.

Справа номер 4

Проведіть два тижні без соціальних мереж. Вирвіться з круговерті лайків і репостів, почуйте справжнього себе. Творці сайту socialrehab.sg наводять таку статистику: в середньому ми 150 разів на день перевіряємо смартфони, 10% молодих людей до 25 років вважають нормальним писати смс під час сексу; 65% молодих людей використовують телефон, одночасно спілкуючись зі співрозмовником; 24% пропускають важливі події через те, що намагаються сфотографувати їх, щоб поділитися в інтернеті. Щоб не стати цими «відсотками» в дослідженнях, спробуйте «офлайн-дієту» – навіть, якщо ви протримаєтеся на ній всього кілька днів з тринадцяти, нічого: з чогось потрібно починати.

 Справа номер 5

Познайомтеся з сусідами. Досить дивно жити поруч із людьми, про яких зовсім нічого не знаєш. Необов’язково набиватися до них у друзіі і приходити в гості без запрошення з морквяним пирогом, як це показують в американських комедіях, проте дізнатися ім’я кремезного вусаня,  що заходить з вами у спільний тамбур, – не завадить.

 Справа номер 6

Купіть абонемент. Неважливо куди: в спортзал, на заняття йогою, на уроки живопису, на бокс – туди, куди ви давно планували піти, але весь час відкладали. Наявність абонемента не дасть вам упасти в обійми прокрастинації ще на рік – все ж неприємно втрачати кровні грошенята.

 Справа номер 7

Щодня вивчайте нове слово. Цю корисну звичку можна перевести в ранг постійної. Тільки уявіть: за рік ви дізнаєтеся 365 нових слів. Щоб не довелося всюди тягати за собою словник, встановіть відповідний додаток у смартфоні – і вуаля! –ваша мова стане емфатичною.

 Справа номер 8

Налаштуйте шпалери робочого стола, які самі змінюються і щораз показуватимуть новий витвір мистецтва. Через два тижні ви з легкістю будете відрізняти Моне від Мане. А якщо раптом виникнуть труднощі з розумінням сучасного мистецтва – встановіть на смартфон один із додатків, про які ми писали раніше. Вони допоможуть розібратися, чим кубізм відрізняється від абстрактного експресіонізму і чому незрозумілий концептуальний об’єкт, який ви самі в змозі створити з кухонного начиння, коштує купу грошей.

 Справа номер 9

Купіть авіаквитки. Якщо є можливість запланувати подорож задовго, доречніше купити їх заздалегідь, за 2-3 місяці до передбачуваної дати вильоту. Таким чином, можна заощадити мало не 30 відсотків вартості. Нехай квитки «тішать око»: життя набуває особливого смаку, коли на горизонті майорить приємна подія.

 Справа номер 10

Займіться самоосвітою: почитайте про музику, культуру, історію мистецтва – деякі онлайн курси не тільки збіса цікаві, але ще й абсолютно безкоштовні – Coursera допоможе!

Інший варіант: підпишіться на курси й отримуйте їх на свій мейл. Щодня – точнісінько до ранкової кави – ви отримаєте поштою невелику замітку на тему обраного вами курсу (можемо порадити курс про історію західноєвропейського мистецтвадобірку про видатних режисерів арт-хаусу і 20 захопливих виступів сучасних художників на TED). Інформація подана легко, тож ніщо не затьмарить ваш січневий відпочинок.

 Справа номер 11

Напишіть відгук про послугу, магазин, доставку, про господарів, що здають квартиру, – часто у нас не вистачає часу на таке, проте саме завдяки «сарафанному радіо» ми і робимо вибір. Нехай і ваша думка принесе користь.

 Справа номер 12

Постарайтеся не сперечатися всі 13 днів. Подумки повторюйте фразу Дейла Карнеґі: єдиний спосіб виграти суперечку – не сперечатися. Залишайте місця, де вам не раді, закінчуйте розмову, якщо вона вас стомлює. Нехай всі 13 днів вас ніщо не засмучує – попереду ще цілий рік, ще «назасмучуєтеся».

 Справа номер 13

Зателефонуйте батькам.

Джерело: cultprostir.ua