Чи потрібно запивати їжу

2 Липня 2016 15:59

Питання про те, чи потрібно запивати їжу за столом, розділив дієтологів на два табори. Одні стверджують, що шкідливо пити і до їжі, і під час їжі, і навіть після закінчення трапези. Інші категорично з цим не згодні. І кожна зі сторін висуває вагомі аргументи на захист своєї позиції. Але навіть ті експерти, які вважають правильним приймати їжу разом з рідиною, кажуть, що робити це потрібно з розумом.


To-drink-or-not-to-drink-water-with-meals

Теорія перша — ні краплі за обідом!

Як стверджують прихильники такої теорії, випиваючи склянку рідини до їжі, ви тим самим розтягуєте шлунок, а це прямий шлях до переїдання. Вчені кажуть, що пиття води під час або після їжі послаблює дію слини на їжу.
Слина людини починає процес перетравлення їжі ще в роті, а якщо ми запиваємо їжу, слина розбавляється водою, і цей етап травлення пропускається.
Далі, вода розбавляє травні соки, забирає корисні речовини, призначені для перетравлення, знижує концентрацію травних ферментів у шлунку, що, в свою чергу, уповільнює і утруднює травлення. В результаті необроблена шлунковими соками їжа не проходить необхідні стадії перетравлення в шлунку, потрапляє в нижні відділи травної системи, де вона піддається гниттю, бродінню і бактеріальному розкладанню з подальшим всмоктуванням цих продуктів у кров і, як наслідок, отруєнням організму та розвитком хвороб.

Крім того, разом із водою ми заковтуємо і повітря, причому, якщо присьорбувати воду часто і невеликими ковточками, то повітря потрапляє в десять разів більше, ніж зазвичай. Саме це повітря стає причиною здуття живота, бурчання, гострого болю в підребер’ї.

pervaya-pomos-pri-pesevom-otravlenii

Вважається, що у здоровій їжі і так достатньо необхідної для організму рідини. Наприклад, огірки складаються майже на 95% з води, у м’ясі її не менше 50%, і навіть у хлібі 35% рідини. До того ж, за обідом ми їмо суп, в якому рідини більш ніж достатньо, на сніданок — каші, де теж є рідина, а за вечерею — салати. Звичайно, це все актуально, якщо дотримуватися принципів правильного харчування.

І тут винятком може бути дуже суха їжа — її можна запивати маленькими ковточками, невеликою кількістю води.

А ось якщо пити до їжі, то можна схуднути! Це додатковий бонус, крім користі для здоров’я. Вода, випита до прийому їжі, забирає з шлунка ослаблені травні соки, активізує травлення і втамовує перший напад голоду, що призводить до насичення меншою кількістю їжі. Рекомендується пити за 10-15 хвилин до їжі. Якщо п’єте сік, то краще через 25-30 хвилин.

Paraskeva_Vegetables & Water_#zdorovyj_trend

Теорія друга: організм сам підкаже — потрібно пити чи ні

Після декількох бутербродів пити, звичайно ж, захочеться, а от баночку йогурту запивати чашкою чаю навряд чи потрібно. Звідси висновок — коли ми правильно харчуємося, то необхідність запивати їжу не так часто виникає. Чого не скажеш про святкові застілля, де напої ллються рікою. Цьому є пояснення. Квашенина, маринади, копченості, пряна і жирна їжа подразнюють стінки шлунка, вимагаючи більше рідини для перетравлення їжі та змушуючи його виділяти більше соку. Якщо пити хочеться — пийте, не обмежуйте себе в рідині! Адже недарма в країнах, де люблять гостру їжу, на стіл обов’язково ставлять  воду.

161146799_XS

Що краще пити?

У цьому питанні дієтологи одностайні — немає нічого кращого за звичайну питну воду. Водою можна запивати будь-яку їжу. А от від чаю, кави, пива або келиха вина, як аперитиву, користі мало, таке питво лише дає навантаження на нирки і сприяє втраті води, а не її засвоєнню.

Але і це ще не все. Молоком запивати їжу теж не слід, особливо це стосується любителів гречаної каші з молоком і тих, хто запиває молочними коктейлями сендвічі та біг-маки з м’ясом. Ви отримаєте багато калорій, але ніякої користі — молоко перешкоджає засвоєнню заліза, якого багато в гречці і в м’ясі. Такий самий ефект дає міцний чай і мінералка.

До риби і м’яса ідеально підійдуть кислі соки — гранатовий, яблучний, грейпфрутовий, апельсиновий, а також відвар шипшини (без цукру) і журавлинний морс. Шлунковий сік залишиться кислим, і залізо засвоїться по максимуму.

Категорично не можна запивати крижаними напоями гарячий плов. Жир дуже тугоплавкий, і він застигне в шлунку каменем — така трапеза запросто може обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям. Запивайте плов чорним або зеленим чаєм, гарячим або теплим.

43747_43442131_orig

Через скільки часу можна пити?

Що стосується того, через скільки можна пити після їжі, то тут все залежить від складу їжі, оскільки тривалість перебування їжі в шлунку залежить від швидкості її перетравлення. Наприклад, фрукти перетравлюються дуже швидко, і при бажанні пити можна вже через 20 хвилин. Після «повільних» вуглеводів (хліб, каші, рис, макарони та інше) рекомендується пити через 2-3 години. Після важкої білкової їжі, яка довго перетравлюється (м’ясо, риба) — через 4-5 годин. Якщо у вас виникне бажання втамувати спрагу, то можна порадити прополоскати рот і зробити 2-3 невеликих ковтка.

чи потрібно запивати їжу

Якщо ви прийняли рішення позбутися від звички запивати їжу, то в першу чергу потрібно перестати пити після їжі. Пиття під час їжі на перехідному етапі можна і залишити. Але потрібно навчитися, а точніше привчити себе, добряче «пережовувати» рідину в роті (ніби змішуючи її зі слиною) і тільки після цього — ковтати.

Джерело:  jisty.com.ua