Такого про пиво ви ще не знали

2 Липня 2016 10:40

Золотистий напій з білою шапкою піни, що дарує відчуття прохолоди в літній спекотній день,  весело смакує у дружній компанії, має ще й чимало поживних цінностей. Готується він шляхом бродіння солоду з додаванням пивних дріжджів і хмелю. Хоч нині існує безліч всіляких сортів пива, але кожен гурман цього напою має свої улюблені марки. Пропонуємо вам 8 цікавинок про цей пінний напій, яких ви точно не знали.


100583

1. Чи корисне пиво?

Вважається, що спиртні напої і добре здоров’я — поняття несумісні. Але це загальне твердження абсолютно несправедливе щодо пива.  Навпаки, розумне вживання пива здатне навіть вилікувати людину від багатьох серйозних хвороб, про що свідчить не лише народна медицина, а й грунтовні наукові дослідження. Звичайно ж, пиво корисне тільки за умови його помірного вживання. Також оптимальна кількість напою оздоровчої дії залежить і від організму людини. Вважається, що добовою корисною дозою пива повинно бути не більше 0,5 літра.  Споживання більшої кількості пива може з часом дати небажані побічні ефекти.

8b07d68e197daf2ec649a33eed7b1e00_XL

2. Від пива не гладшають

Найбільш поширеною є думка про те, що всі пивомани — товстуни. Зайва вага формується зовсім не від пива. Різні дослідження це неодноразово підтверджували. А вчені варшавського Національного інституту громадського здоров’я навіть кажуть, що регулярне вживання пива — шлях до стрункої фігури, адже цей напій не є калорійним продуктом. Якщо порівняти, то  в 100 г пива міститься від 40 до 50 кКал, в молоці — 55, у виноградному соці- 74, в шампанському — 80. Розроблена навіть спеціальна «пивна дієта». Зайві кілограми  з’являються у пиволюбів не від самого напою, а від їжі, якою вони закушують пиво.

105130

3. Хміль допомагає боротися з раком

Хміль — це важлива складова пива. Саме він робить цей напій таким ароматним і смачним. Вчені тривалий час вивчали властивості хмелю, його вплив на організм людини і дійшли до висновку, що він допомагає у боротьбі з онкологічними захворюваннями.  Хміль містить ще більше антиоксидантів, ніж червоне вино і зелений чай.

20140131211257

4. Пивні дріжджі використовують у косметології

Пивні дріжджі широко використовуються у медицині та косметології. Приміром, їх успішно застосовують при лікуванні недокрів’я, гастриту, серцево-судинних недуг, нервових захворювань. Косметичний  ефект спрямований на усунення вугрових висипань, а також на відновлення структури волосся і нігтів.

27072a84e28c9a596b38606a7bf8f5f6

5. Вживання пива допомагає зміцнити кістки

Вживання пива в помірних кількостях, особливо світлого, сприяє зміцненню кісток і запобігає їхній ламкості, стверджують вчені Каліфорнійського університету в Девісі (США). Дослідники заявляють, що у світлому пиві є багато кремнію, який сприяє кращому відкладенню кальцію і мінералів у кістковій тканині, що захищає організм від розвитку остеопорозу.

how_to_brew_beer

6. Пиво перешкоджає утворенню каменів у нирках

Ще одна корисна властивість пива, яка важлива для здоров’я людини, полягає в тому, що пиво перешкоджає утворенню каменів у нирках. Науково доведено, що пляшка пива в день знижує ризик виникнення каменів у нирках на 40 відсотків.

motto.net.ua-10478

7. Яке пиво краще — фільтроване чи не фільтроване?

Нефільтроване (або живе) пиво вважається дуже корисним продуктом. І це дійсно так, адже воно не піддається обробці (фільтрації, пастеризації, консервації), яка знищує корисні властивості напою. Нефільтроване пиво має більш насичений і глибокий смак. Серед усіх позитивних впливів пива на наш організм, нефільтроване відрізняється ще й тим, що воно володіє болезаспокійливими і дезинфікуючимими властивостями. Тому не дивно, що 75% відвідувачів різноманітних пабів та барів  віддають перевагу саме нефільтрованому пиву.

restoran_altbier_1.c4543d36659c3155468423a49e65852fc2de634d

8. Безалкогольного пива просто не існує

Ми звикли вважати,  що безалкогольне пиво — це звичайне натуральне пиво, в традиційному його розумінні, зварене за особливою технологією з хмелю та солоду, однак не містить алкоголю. Хоча пива, навіть безалкогольного, абсолютно без грама алкоголю просто не існує. Так, його в ньому дуже мало, як мінімум, всього 0,5%, як максимум — 1,5%. Але все-таки він там є!

Як же виробники домагаються зниження рівня алкоголю в пиві до таких мінімумів? Існує декілька технологій виробництва такого напою. Перша з них — це пригальмування процесу бродіння на тій ранній стадії приготування безалкогольного пива, коли вміст алкоголю в ньому мінімальний. Для цієї мети використовуються спеціальні дріжджі, що не виділяють етиловий спирт. Правда, при такому способі приготування смак пива відрізняється від традиційного напою — воно виходить більш солодким, бо містить багато цукру.

8 цікавих фактів про пиво, якого ви досі не знали

 

При другій технології виробництва безалкогольного пива етиловий спирт просто випаровується з уже готового напою шляхом його підігріву. Смак його також буде відрізнятися від натурального — воно буде ніби «варене». І тоді, щоб надати напою традиційного насиченого пивного смаку, виробники починають додавати в нього ароматизатори і пивні концентрати. А щоб вони добре зберігалися, додають ще й консерванти. Природно, користі напою це не додає. Так що, купуючи безалкогольне пиво, дивіться уважніше на етикетку, і якщо ви бачите на ній крім дріжджів, солоду, води і хмелю інші інгредієнти, значить перед вами — напій, напханий хімією, яка може істотно нашкодити вашому організму.

1 пиво

Попри усі позитивні властивості пива, що науково доведені різними вченими, є, на жаль, і деякі застереження щодо вживання цього напою. Однозначної відповіді на питання корисне чи шкідливе пиво, дати ніхто не зможе, як стосовно багатьох інших продуктів харчування та напоїв. Кожен сам вирішує, що для його організму добре, а що не варто споживати.  Головне — вибирайте якісне і натуральне!

Джерело:  jisty.com.ua