Три причини відмовитися від цукру раз і назавжди

22 Серпня 2016 13:13

Цукор є одним з найбільш шкідливих для нашого організму продуктів. Однак споживаючи його натуральні замінники, що містяться в овочах і фруктах, ми не шкодимо своєму здоров’ю.

Причина № 1 — залежність від цукру

Після всмоктування цукру в організмі виробляються такі речовини як дофамін і серотонін. Ці гормони називають гормонами задоволення, і вони викликають підвищення настрою. Після завершення їх дії людині хочеться ще отримати такий же ефект. Крім цього цукор здатний швидко всмоктуватися в шлунково-кишковому тракті і сприяє виробленню інсуліну. Через це в крові рівень глюкози швидко підвищується і так само швидко знижується. Саме тому після вживання солодкого швидко випробовується відчуття насичення, яке триває недовго і змінюється почуттям голоду. Солодкі продукти допомагають їм «заїсти» поганий настрій і швидше приводять до розвитку залежності. Згодом тяга до солодкого трансформується в реальну небезпеку. Такі «цукрові» запої ведуть не тільки до появи психологічних травм, а й сприяють ослаблення імунітету, порушення обміну речовин і функціонування шлунка, печінки, підшлункової залози і кишечника.

Причина № 2 — негативний вплив на органи шлунково-кишкового тракту і розвиток ожиріння.

Надлишок цукру впливає на активність ферментів підшлункової залози і шлунка і порушує нормальне розщеплення їжі. В результаті порушується функціонування печінки, шлунка, підшлункової залози і кишечника. Цукор — джерело «шкідливого» холестерину. Під впливом цукру клітини печінки починають ділитися швидше, і її тканини можуть заміщатися жировими. У поєднанні з низькою фізичною активністю такий вплив цукру на цей орган призводить до порушення співвідношення між «шкідливим» і «корисним» холестерином і може викликати розвиток раннього атеросклерозу.

Причина № 3 — негативний вплив на мозок Цукор негативно впливає на мозок людини. Залежність від цукру провокує різні метаболічні і гормональні порушення, які чинять негативний вплив на нервову систему і головний мозок. Різкі коливання рівня серотоніну, дофаміну, інсуліну та адреналіну негативно позначаються на вищої нервової діяльності і загальний стан здоров’я. «Заряд енергією», який відчуває людина після вживання солодощів, триває всього лише близько 1-2 годин. Після цього рівень серотоніну і дофаміну різко падає, і ласун починає відчувати апатію, пригніченість, безвихідь і занепокоєння. Багатьма дослідженнями було доведено, що надмірне споживання цукру призводить до: зниження концентрації уваги; ослаблення здатності до запам’ятовування інформації і навчання; погіршення пам’яті; порушень сну; тривожності; швидкої стомлюваності; депресивних станів; дратівливості; частих головних болів.

Джерело Країна здоров’я