Євробачення-2017 Києві: задіють МВЦ і вертолітний майданчик Януковича

12 Вересня 2016 17:42

07-vozdushnue-shary-v-ukraineУ битві міст за право приймати пісенний конкурс Євробачення-2017 перемогла столиця. У соцмережах жартували, що тепер конкурс треба назвати на честь мера Кличкобачення. Ті, хто програв, говорять про несправедливість, а Київ вже будує плани: довгобуд біля МВЦ перетворять на екран, житлові будинки одягнуть в “вишиванки”, на лівий берег запустять річкові трамваї, а на скандальному вертолітному майданчику використовуватимуть азбуку Морзе.

ЯК ВИБИРАЛИ. Нагадаємо, у фіналі конкурсу за право приймати Євробачення-2017 боролися три міста – Київ, Дніпро і Одеса. Оголошення переможця затягувалося кілька місяців. Але в підсумку Києву віддали голоси 19 членів оргкомітету, за Одесу проголосували двоє, а ще один утримався. У Мінкульті пояснили, що оцінювалася насамперед інфраструктура кожного міста і безпеку. Серед проблем Дніпра зазначили недостатню кількість готелів, недобудовану арену “Метеор” і близькість до зони бойових дій. У Одеси – необхідність будівництва накриття над стадіоном “Чорноморець”, проблемний аеропорт і близькість до невизнаного Придністров’я. Києву заважав чемпіонат світу з хокею, запланований на квітень 2017 року в Палаці спорту, який повинен був стати головною ареною і для пісенного конкурсу. Але столиця викрутилася. Головною локацією Євробачення буде Міжнародний виставковий центр на “Лівобережній”.

“МАЙДАНЧИК ЯНУКОВИЧА”. У КМДА нагадують, що в Києві є 265 готелів, два аеропорти, метро, за порядком можуть стежити до 6500 правоохоронців. А в МВЦ запевняють: “Нас не потрібно добудовувати і перебудовувати. Все готово! Ми можемо прийняти і 10-12 тисяч чоловік, а якщо поставлять завдання, подужаємо і 14 тисяч. МВЦ вдало розташований, близький до аеропортів, вокзалів. У нас величезні парковки, великі вхідні групи, де можна відкривати одночасно 6-12 дверей, запускаючи гостей. Туалети просторі, кожен по 20-25 кабінок. Потрібно трохи модернізувати вентиляцію, докупити кілька кондиціонерів”, – розповіла “Сегодня” заступник голови департаменту організації та планування заходів МВЦ Валерія Сафонова. Уже відомо, як вирішать проблему з довгобудом біля метро “Лівобережна”. “Його може прикрасити панно в кольорах Євробачення-2017, яке нагадуватиме напівкруглий екран телевізора. А новобудови перед МВЦ можна “обшити” у вигляді вишиванок з птахами. Але все залежатиме від фінансування”, – каже Сафонова.

Однією з локацій може стати і скандальний “вертолітний майданчик Януковича” на Парковій дорозі. Є ідея розмістити тут Євроклуб, а від моста Метро запустити на лівий берег до МВЦ річкові трамвайчики. “З вертолітного майданчика на правому березі відкривається повний вид на МВЦ. Є ідея зробити зв’язок між локаціями за типом морзянки. Щоб гості Євробачення з даху вертолітного майданчика могли переморгуватися вогниками, прапорами з тими, хто буде в МВЦ, і так вболівати за свою країну”, – розповідають в МВЦ.

Незадоволені: “Це через фінпотоки”

Мери тих міст, що програли, різко висловилися про результати конкурсу. “Миші плакали, кололися, але продовжували жерти кактус”. Так коротко можна охарактеризувати поведінку столичних діячів, які влаштували фарс з п’ятиразовим оголошенням міста-переможця, але при цьому з самого початку розуміли, що ніколи не віддадуть фінпотоки і підряди обласним центрам”, – написав мер Дніпра Борис Філатов. Несправедливим вважає рішення і мер Одеси Геннадій Труханов. “Одеса перемогла у всіх рейтингових голосуваннях телеглядачів! Ми об’єктивно були кращими протягом усього періоду відбору міста-господаря Євробачення-2017. На жаль, я не можу назвати рішення справедливим. Несправедливим його вважають і більшість одеситів”, – прокоментував він. Розчарований і губернатор області Михеїл Саакашвілі, заявивши, що це рішення – нібито “ще один приклад договірних і повної відсутності держмислення”.

Мер Києва Віталій Кличко вже запропонував тим, хто програв, “мирову”: запросив допомагати в підготовці та організовувати фан-зони в своїх містах.

Джерело: Сегодня