Родзинки є одними з найпопулярніших сухофруктів. У них не тільки міститься калій у великій кількості, але і такі елементи як натрій, фосфор, магній, кальцій, залізо.

25 Січня 2018 13:15

Родзинки є одними з найпопулярніших сухофруктів. У них не тільки міститься калій у великій кількості, але і такі елементи як натрій, фосфор, магній, кальцій, залізо.

Також містять вітаміни В1, В2, В5, які налагоджують роботу нервової системи і покращують сон. У них багато цукрів, азотистих речовин, кислот (винна, олеїнова та ін), клітковини, золи та ін.

Корисні властивості родзинок пояснюються користю свіжого винограду, але вміст цінних речовин в сухих ягодах в 10 разів більший, ніж у свіжому винограді. Завдяки великому вмісту вітамінів групи В, родзинки цінуються своєю здатністю зміцнювати нервову систему, покращувати сон. Їх можна застосовувати, як заспокійливий засіб, що знімає напругу і втому.

Родзинки рекомендують вживати при таких хворобах, як лихоманка, недокрів’я, захворювання травної системи і нирок. У них міститься достатня кількість протеїнів і жирів, які необхідні для організму людей, особливо для тих, хто робить постійно фізичні навантаження. Спортсменам дуже часто медики рекомендують включати в раціон харчування сухофрукти з медом і горіхами.

Всього існує чотири види родзинок – це світлі (без кісточок і невеликого розміру), темні (синій виноград), світло-оливкового кольору (з однією кісточкою), крупні (м’ясисті, дуже солодкі).

Темні родзинки, як і темний виноград, вважаються більш корисними, ніж світлі. Антиоксиданти, наявні в ньому, зменшують ріст бактерій, які можуть призвести до стоматологічних захворювань.

Крім того, родзинки – абсолютний чемпіон за вмістом калію та цукру. І в цьому, зокрема, може полягати їх величезна шкода для здоров’я. Цукрів – фруктози і глюкози – в родзинках у 8 разів більше, ніж у свіжому винограді. Саме така насиченість і обумовлює не користь, а шкоду родзинок, якщо, звичайно, вживати їх понад міру.

Калорійність родзинок

Сушені великі ягоди винограду широко застосовуються в кулінарії, і в лікувально-профілактичних цілях.

Калорійність: у 100 г родзинок міститься 264 ккал.

Харчова цінність:

29 г білків;

06 г жирів;

660 г вуглеводів.

http://rivne1.tv/Info/?id=56534