За даними Всеукраїнської асоціації постачальників торговельних мереж, за рік вареники з картоплею подорожчали на 28%.
Аналітики асоціації «приготували» вареники з картоплею на чотирьох осіб за таким рецептом. Для тіста «взяли» 800 грамів пшеничного борошна вищого гатунку, 200-300 міліграмів води, чайну ложку солі. А для начинки – кілограм картоплі, 50 грамів вершкового масла, чайну ложку солі, дві дрібки чорного меленого перцю. Для піджарки використали по 150 грамів цибулі та сала. Для приправи також купили 250 грамів сметани.
Отож, всі ці продукти у описаній вище кількості, за даними Державної служби статистики, на кінець січня 2018 року коштували: борошно – 7,6 гривень, картопля – 6,4 гривні, масло – 9 гривень, цибуля та сало – 90 копійок та 10, 8 гривень відповідно, а сметана – 12,8 гривень.
Водночас торік наприкінці січня складові для приготування вареників з картоплею у зазначеній вище кількості коштували дешевше – борошно 7,1 гривню, картопля – 6,1 гривню, вершкове масло – 6,9 гривень, сало та цибуля – 70 копійок та 6,1 гривні відповідно, а сметана – 10,3 гривні.
Тож цьогоріч приготувати вареники з картоплею, піджаркою та сметаною на чотирьох чоловік коштує 47,5 гривень. А торік страва вартувала 37,2 гривні.
Таким чином за рік вареники з картоплею подорожчали на 10,3 гривні або на 28%.