Традиційні українські страви подорожчали майже на 30%

20 листопадаа 2018 15:30

Традиційні українські страви подорожчали порівняно з минулим роком на 14%−29%.

З початку 2018 року лідерами з подорожчання серед популярних українських страв залишаються борщ пісний та вареники з капустою, які за 10 місяців зросли у ціні на 23,1% та 25,6% відповідно. Винятком стали вареники з сиром, які за 12 місяців практично не зросли у ціні, повідомляють експерти “Економічного дискусійного клубу”.

Аналітики підрахували, скільки коштувало приготування популярних українських страв у жовтні поточного року.

У жовтні поточного року середня вартість каструлі борщу з м’ясом (3,5-4 л) склала 97,55 грн, що на 1,8% (1,71 грн на страві) більше ніж у вересні цього року, а пісного борщу (без м’яса) виросла на 5,7% (1,15 грн на страві) і склала 21,39 грн.

Деруни із сметаною (20-25 шт.) подорожчали на 1,5% (0,33 грн на страві) і коштували 22,61 грн.

Вартість вареників з сиром (35-40 шт.) у жовтні становила 73,41 грн, що на 2,5% (1,77 грн на страві) дорожче ніж у попередньому місяці, а з капустою – 27,05 грн і подорожчала на 4%, або на 1,05 грн на порції.

У жовтні цього року приготування вареників з капустою виявилося найдешевшим на Житомирщині – 25,34 грн, а найдорожчим на Закарпатті – 30,70 гривні.

Причиною зростання у жовтні ціни українських страв стало підвищення споживчих цін практично на весь перелік соціально значущих продовольчих товарів.

http://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/12132-tradytsiini-ukrainski-stravy-podorozhchaly-maizhe-na-30protsent.html