Чи потрібно лікувати нежить?

25 Серпня 2020 17:55

Нежить потрібно лікувати – так вважають понад 74% користувачів мережі Facebook, які взяли участь в опитуванні, проведеному нещодавно на сторінці компанії Mili Healthcare.

З’ясувалося, що лише 25% дорослих вірять у теорію про те, що нежить, якщо його не лікувати, триває 7 днів, а якщо лікувати – тиждень. Наважаться не лікувати нежить у дитини лише 11% учасників опитування.

Чи може нежить бути небезпечним?

Нежить (або “риніт” медичною мовою) – одна з найпоширеніших скарг. Із закладеним носом за поширеністю конкурують хіба що головний біль та біль у спині. Втім, голова може боліти “на погоду”, спина – від втоми чи остеохондрозу, який є хронічним захворюванням, натомість нежить – це завжди сигнал або запального процесу, або алергічної реакції.

Найчастіше нежить – один із перших симптомів застуди. У разі грипу він не такий інтенсивний, натомість у разі інших ГРВІ закладений ніс та сильні виділення слизу з носа – класична “картина”. Щоб відрізнити застудний нежить від алергічного, слід звернути увагу на інші симптоми. Під час застуди може підвищуватися температура тіла, є скарги на загальну слабкість, головний біль, біль в горлі, водночас характер нежитю та болю в горлі буде змінюватися впродовж одного-двох днів. Натомість у разі алергії інтенсивність і характер нежитю залишаються практично незмінними, алергію також супроводжує сильне чхання, часто – сльозотеча або подразнення очей. В обох випадках нежить може становити певну небезпеку.

– небезпечно, якщо це алергія. Ви зрозуміли, що риніт має алергічну природу? Тоді якомога швидше звертайтеся до лікаря-алерголога. Це також дуже важливо, коли йдеться про алергію у дітей. Алергічний нежить та застудний вимагають різних підходів у лікуванні, хоча для зменшення набряку слизової та полегшення дихання можуть застосовуватися одні й ті самі засоби (наприклад, препарат Мілі Носік, який містить судинозвужувальний та протиалергічний компоненти і рекомендований дітям від 4 років та дорослим). Небезпека в тому, що “запущену” алергію важче лікувати, полінози (алергія на пилок рослин) в дитячому віці можуть із часом перетворитися на бронхіальну астму. Тож алергічні реакції слід лікувати якомога раніше, щойно з’явилися перші симптоми, і розраховувати на тривалу терапію.

– небезпека розвитку ускладнень застудного нежитю. Якщо нежить є симптомом ГРВІ, існують інші загрози. Синусити, отити, гайморити як ускладнення нежитю у разі застуди насамперед загрожують дітям, але трапляються й у дорослих. Зокрема, отити (запалення середнього вуха) більше характерні для дитячого віку, а у дорослих частіше розвиваються синусит, гайморит, фронтит – запалення пазух носа. Ці ускладнення – не просто дискомфорт, закладеність носа або специфічні виділення. Це небезпека для всього організму, адже всі процеси є запальними, зазвичай – із приєднанням бактеріальної інфекції. Ускладнення супроводжуються утрудненням дихання через ніс, гугнявістю голосу, головним болем, гнійними виділеннями з носа, болем в очах, головним болем, а в деяких випадках можливе підвищення температури тіла.

Наша порада: якщо нежить триває понад десять днів і ви не відчуваєте значного полегшення, або якщо помічаєте, що у дитини впродовж 10-12 днів не зменшуються виділення з носа – зверніться до сімейного лікаря або до педіатра. Не орієнтуйтеся на температуру тіла: вона може бути нормальною як у разі алергії, так і у разі синуситу чи гаймориту.

Правильне лікування нежитю: рекомендації спеціалістів для кожного

Щоб лікувати нежить правильно, спочатку слід визначити його причину: алергія чи ГРВІ. Про те, як відрізнити застудний нежить від алергічного, ми вже писали тут. Лікування алергічного риніту призначає лікар-алерголог (також є дитячі спеціалісти-алергологи) після того, як лор підтвердить, що інших причин хронічного нежитю немає (це може бути, наприклад, викривлена або деформована перегородка носа чи наслідок травми обличчя).

Якщо з’ясувалося, що нежить має застудну природу, тобто є симптомом ГРВІ, у жодному випадку не починайте самолікування антибіотиками! У більшості випадків у разі вірусних інфекцій вони не потрібні, і мають застосовуватися лише за призначенням лікаря, якщо розвинулося бактеріальне ускладнення. Коли під час застуди заклало ніс, потрібно:

  • вживати достатньо рідини, пити чай, компоти, морси, сік, чисту воду, адже це сприяє розрідженню слизу та зволоженню слизової;
  • забезпечити нормальну вологість повітря в приміщенні, де пребуваєте ви або дитина, яка має нежить – показники вологості мають становити 55-60% за будь-якої пори року;
  • маленьким дітям слід кілька разів на день капати в ніс сольовий розчин, який допоможе зволожити слизову носа і очистити ніс;
  • зволоженню слизової також сприяє використання небулайзера – для інгаляцій малечі слід використовувати звичайний фізрозчин;
  • закладеності носа допомагають позбутися судинозвужувальні препарати проти нежитю – слід обирати форму засобу, яка відповідає віку дитини і є максимально зручною для застосування.

Джерело: https://tsn.ua/ukrayina/nezhit-koli-vin-nebezpechniy-i-chi-potribno-yogo-likuvati-1606402.html