Трудоголізм несе небезпеку

10 Лютого 2021 17:52

У кожного є такий/-а друг/подруга, до якого/-ї неможливо додзвонитися, дописатися. А про запрошення на прогулянку чи вечерю навіть не йдеться, хіба що домовитися про це за пів року. Бо робота, робота, зустрічі, ділові дзвінки, розписаний до секунди щоденник. І відпочинок теж за роботою – не заглядають на робочу пошту під час вікенду тільки ледарі.

Може, друг/подруга-трудоголік – це про вас? Тоді вам точно не треба наводити метафори та розповідати про зависання на роботі, ви й самі усе знаєте. І скоріше за все, чуєте з одного боку захоплення вашим трудоголізмом, з іншого – благання друзів та родичів хоча б трохи видихнути та принаймні кілька хвилин не думати про роботу.

Якщо ви належите до касти трудоголіків, то до друзів та родичів варто таки прислухатися. Працьовитість – це однозначно плюс, доки вона не переходить певну межу. За тією межею і починаються проблеми.

З’ясовуємо, чому трудоголізм вигідний вашому босу, вашому гаманцю, та не вам особисто.

ЧОМУ ТРУДОГОЛІЗМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ 

Спочатку про більш-менш очевидне: нерідко трудоголіки ігнорують здоровий сон («Шість годин – це ще непогано!»), перехоплюють на ходу не найкориснішу їжу та не мало рухаються.  Про те, що недосип та пересип на вихідних шкідливі, фастфуд є причиною не лише зайвої ваги, а й багатьох хвороб ЖКТ, як і нестача фізичної активности, нібито всі знають. Та трудоголіків подібна інформація, на жаль, не зупиняє, і найчастіше вони забивають на проблеми зі здоров’ям, доки ті не стануть зовсім серйозними.

Є дослідження, які доводять зв’язок трудоголізму з надмірним вживанням алкоголю. Людям, які постійно затримуються на роботі і дороблюють її вдома, легше хильнути зайвого, ніж тим, хто не перевтомлюється настільки. Алкоголь може створювати ілюзію притуплення стресу та надавати необхідне розслаблення, проте є сильним депресантом. Тож і без того втомлені на роботі, заливаючи цю втому алкоголем, краще собі не роблять.

Крім фізичних проблем, трудоголіки стикаються і з психічними розладами – значно частіше, ніж їхні «ледачі» колеги.

Норвезькі дослідники детально розглянули психічний бік трудоголізму. Вони опитали понад 16 тисяч працівників віком від 16 до 75 років, визначивши серед них однозначних трудоголіків. Саме на людей, які були «залежні від роботи» (1287 осіб), спеціалісти й звернули увагу.

З’ясувалося, що кожен третій любитель затриматися на роботі  страждає від синдрому дефіциту уваги та гіперактивности (СДУГ). Проявляється це в проблемах з концентрацією, неможливості зосередитися на чомусь одному, розсіяності та імпульсивних вчинках, які важко контролювати. Серед тих, кого до трудоголіків не відносять, подібний розлад траплявся набагато рідше: від цього страждало тільки 13%.

Також близько чверті трудоголіків мають обсесивно-компульсивний розлад. Він характеризується постійними нав’язливими думками (обсесіями), які лякають та тривожать. Від цих думок люди з подібним розладом рятуються за допомогою нав’язливих повторюваних дій. І, знову ж таки, в «ледачих» ОКР діагностують значно рідше, ніж у тих, хто не може уявити свого життя без роботи.

Дослідники також з’ясували, що залежні від роботи частіше страждають від підвищення температури, головних болей та проблем зі шлунком. Підвищується у трудоголіків і ризик виникнення депресії – він вчетверо вищий, ніж у тих, хто працює помірно.

Спеціалісти впевнені: трудоголізм має бути включений до керівництва з діагностики та статистики психічних розладів.

ЩО РОБИТИ ТРУДОГОЛІКАМ

Для початку усвідомити проблему, а не робити вигляд, що працювати 24/7 – це абсолютно нормально і мине без наслідків. Якщо тривожні дзвіночки вже були й не раз – звернутися до спеціаліста.

Зі свого боку – переглянути власний робочий день, за традицією – виділяти більше часу на відпочинок. Менше фастфуд-перекусів по дорозі до офісу, більше рухливости. Старайтеся відділяти відпочинок від роботи: привчіть себе не заглядати на робочу пошту під час відпустки (або хоча б робити це не так часто, як зазвичай), приділяйте увагу власним хобі. І – важливо! – щоб цими хобі не були дописування звітів.

Працюйте в міру, відпочивайте з комфортом, бережіть себе та будьте щасливими.

Джерело: Вit.ua