Уряд вніс до Ради новий законопроєкт про мобілізацію

31 Січня 2024 16:22

Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію.

Про це стало відомо з сайту парламенту, передає Укрінформ.

Зазначається, що проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» зареєстровано у парламенті під №10449.

Пресслужба Міністерства оборони України у Телеграмі повідомила, що коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, урядом та народними депутатами.

«Цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних», – йдеться у повідомленні.

Текст законопроєкту на сайті парламенту поки що не оприлюднений, проте в інфографіці Міноборони до законопроєкту зазначається, що документом визначається чіткий термін служби на період воєнного стану.

Встановлюється, що люди з інвалідністю всіх груп звільнені від військової служби.

Також передбачається, що добровольці по мобілізації матимуть відстрочку на 2 місяці для вирішення особистих питань і підготовки до мобілізації.

Передбачено, що особі не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або в ЦНАП.

Зазначається, що електронний кабінет буде створений на базі реєстру військовозобов’язаних «Оберіг».

Особа може переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК, проте після переїзду має стати на облік за новою адресою.

Також документом встановлюється, що після мобілізації всі громадяни мають пройти обов’язкову військову підготовку 2-3 місяці.

Акцентується, що особа не може бути відправлена одразу на фронт після мобілізації.

Законопроєктом запропоновано скасувати строкову військову службу. Втім замість неї пропонується запровадити базову військову підготовку.

Згідно з проєктом закону, особі віком 18-24 роки буде запропоновано самостійно обрати, коли пройти військову підготовку.

Сама підготовка займатиме максимум 5 місяців, при цьому за людиною буде зберігатися її робоче місце, чого зараз немає в чинному законодавстві.

Проєктом закону передбачена щорічна основна відпустка для військовослужбовців під час дії воєнного стану. Вона може надаватися частинами, проте має становити не менше 15 календарних днів.

Пропонується, що військовослужбовці, звільнені з полону, мають отримати додаткові 90 днів відпустки із збереженням грошового забезпечення, якщо вони вирішили продовжити службу.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби” (№10378).

Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

11 січня проєкт повернули на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи – Кабінету міністрів. Невдовзі міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його команда підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій народних депутатів.