2 серпня: це цікаво знати

2 Серпня 2021 09:25

Цей день в історії:

216 до н. е. — у битві під Каннами карфагенський полководець Ганнібал розгромив 80-тисячне римське військо і завдав найважчої поразки Риму за всю історію його існування.

1377 — через масове сп’яніння московське військо було розбите татарським царевичем Арапшою.

1727 — російський імператор Петро II видав указ про відновлення виборної посади гетьмана Малоросії.

1776 — відбулась церемонія підписання Декларації незалежності 13 північноамериканських колоній, яка була прийнята 4 липня Континентальним конгресом

1791 — у Відні Жан-П’єр Бланшар провів перші успішні випробування парашута: з повітряної кулі він скинув домашніх тварин.

1802 (14 термідора Х року) — Наполеон Бонапарт був проголошений довічним Першим консулом.

1865 — у видавництві Макміллана вийшло перше видання книги Льюїса Керрола «Пригоди Аліси в країні Чудес».

1887 — Ровелл Ходж запатентував колючий дріт.

1909 — на озброєння армії США прийнятий перший військовий літак, побудований братами Райт

1914 — створено Бойову управу українських січових стрільців — організаційно-координаційний центр легіону УСС.

1917 — вперше була здійснена посадка літака «Сопвіч» на палубу корабля британських військово-морських сил «Furious».

1918 — Гетьман України Павло Скоропадський затвердив закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави.

1933 — став до ладу Біломорсько-Балтійський канал (першопочаткова назва — «Біломорсько-Балтійський канал імені Сталіна», відоміший за скороченням «Біломорканал»). Збудований у рекордно короткий термін, за 1 рік і 9 місяців, руками в’язнів ГУЛАГу. За різними даними, під час будівництва померло до 200 тисяч робітників.

1939 — Альберт Ейнштейн надіслав президенту США Франкліну Рузвельту листа, в якому поінформував про роботу нацистських фізиків із створення атомної зброї та закликав розпочати в США дослідну програму.

1940 — Верховна Рада СРСР ухвалила закон про перетворення Молдавської АРСР у складі УРСР на окрему Молдавську РСР (до її складу увійшла більша частина щойно приєднаної до СРСР Бессарабії)

1943 — відбулося повстання і втеча ув’язнених у концентраційному таборі «Треблінка». Знищено крематорій. Більш двохсот утікачів були убиті або повернуті до табору.

1945 — завершилася Потсдамська конференція.

1953 — у Києві відкрито дитячу залізницю.

1970 — у Белфасті британська армія вперше застосувала гумові кулі проти північних ірландців.

1989 — трагедія на Київському головпоштамті, внаслідок якої загинуло 11 людей.

1991 — Сполучені Штати Америки визнали незалежність Латвії, Литви та Естонії.

1999 — збройні загони на чолі з Шамілем Басаєвим і Хаттабом перейшли на територію Дагестану; початок другої чеченської війни.

2020 — від МКС повернулася капсула Crew Dragon із двома американськими астронавтами на борту, які брали участь у місії SpaceX DM-2 (перший політ людей на приватному космічному кораблі)

Народились:

1627 — Самюел ван Гоґстратен, нідерландський (голландський) художник, гравер, письменник, теоретик мистецтва.

1820 — Джон Тіндаль, видатний ірландський фізик, вперше детально дослідив розсіювання сонячного світла атмосферою, пояснив блакитний колір неба.

1834 — Фредерік Бартольді, французький скульптор XIX століття. Автор скульптури «Свободи» в гавані міста Нью-Йорк.

1835 — Еліша Грей, американський винахідник, що спізнився запатентувати телефон (його на декілька годин випередив Олександр Белл)

1888 — Кость Буревій, український поет, драматург, публіцист, есер, член Центральної Ради (розстріляний комуністами 15 грудня 1934 року)

1924 — Олександр Хмельницький, український живописець

1932 — Пітер О’Тул, британський актор ірландського походження, відомий за фільмами «Як вкрасти мільйон», «Калігула», «Останній імператор».

1993 — Сергій Нігоян, учасник і один із бійців 3-ї сотні Самооборони Майдану, вбитий під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві.