Знайшли ще одну небезпеку вживання аспірину

3 Грудня 2021 17:54

Застосування аспірину виявилося пов’язане з підвищенням ризику серцево-судинної недостатності (ССН) на 26% у людей, які мають хоча б один фактор ризику. При цьому препарат часто призначають для профілактики серцево-судинних захворювань.

Про сумнівну ефективність аспірину вчені говорять уже давно. Більш ранні дослідження показують, що препарат може викликати тяжкі внутрішні кровотечі.

При цьому ліки призначають для профілактики інфарктів та інсультів, проте виявилося, що його прийом хоч і знижує ризик хвороб серця у здорових людей на 17%, але водночас ймовірність шлунково-кишкових кровотеч у них збільшується на 47%, а внутрішньочерепних крововиливів – на 34%. До того ж ризик кровотеч у шлунку збільшується вдвічі, якщо він інфікований хелікобактеріями.

Аспірин (ацетилсаліцилова кислота)
Це одні з найстаріших ліків у світі. Його застосовували ще давні єгиптяни, які виварювали для його отримання вербову кору. Але тільки з початку дев’ятнадцятого століття речовину почали одержувати цілеспрямовано. Сьогодні аспірин – один із найпопулярніших препаратів у світі, він поступається за популярністю лише лейкопластиру та цитрамону. На рік фармкомпанії продають до 80 мільярдів пігулок.

Аспірин підвищує ризик серцевої-судинної недостатності

Нове дослідження показало, що аспірин може бути навіть шкідливим і провокувати серцево-судинну недостатність. Ризик досягає 26% у людей з ожирінням, які курять, мають високий кров’яний тиск і рівень холестерину, діабет або різні захворювання серця та судин. Вчені вважають, що аспірин треба призначати з обережністю таким пацієнтам, а також тим, хто вже страждає на серцево-судинну недостатність.

У дослідженні використовувалися дані більш ніж 30 тисяч осіб із ризиком розвитку серцево-судинної недостатності. Учасники були старші 40 років і не страждали на ССН при попаданні у вибірку. Також вчені враховували, чи пацієнти приймають аспірин. Середній вік учасників становив 67 років, із них 34% становили жінки. Початково аспірин приймали 7698 учасників (25%). За 5,3 року спостереження у 1330 учасників розвинулася серцева недостатність.

Джерело: Newsyou