Білки з продуктів тваринного походження засвоюються в організмі людини на 80-90 відсотків, тоді як білки з продуктів рослинного походження лише на 40-60 відсотків, якщо говорити про бобові. Про це розповіла дієтолог Катерина Бурляєва.
“В принципі, м’ясо можна замінити рослинними продуктами, але тоді потрібно все дуже чітко і скрупульозно розраховувати. Необхідно оптимізувати раціон, орієнтуючись не лише на амінокислоти, а й на мінерали та вітаміни. Наприклад, Найчастіше в людей, які дотримуються вегетаріанських напрямів у дієті, зустрічається виражена недостатність заліза і вітаміну В12. І це викликає, насамперед, анемію і проявляється слабкістю, задишкою, випаданням волосся”.
Дієта, що передбачає вживання виключно рослинної їжі, протипоказана людям, які мають проблеми з масою тіла, зазначила лікар. Потрібно бути особливо обережними тим, у кого є надмірна вага за рахунок жирової тканини, а м’язова при цьому перебуває в нормі чи дефіциті – такий стан називають саркопонією.
Бути уважними з такими дієтами потрібно і людям з певними видами каменів у нирках. “За наявності сечокам’яної хвороби потрібно заздалегідь проконсультуватися з лікарем перед переходом на рослинну дієту”, – наголошує дієтолог.
Джерело: “Країна здоров’я”