Міжнародний день світлофора

5 Серпня 2014 10:16

www.remarka.net.ua

www.remarka.net.ua


Саме цього дня, 5 серпня 1914 року в американському Клівленді з’явився перший попередник сучасних світлофорів.Він мав червоний і зелений ліхтарі, а при переключенні світла видавав звуковий сигнал.

Проте, перший світлофор винайшов британець Джей Найт ще у ХІХ столітті. Цей апарат був встановлений біля будівлі парламенту в Лондоні в 1868 році, але через три роки його ліхтар вибухнув і поранив поліцейського. Після цього про світлофор забули майже на 50 років – до 1910 року. Адже, пізніше був розроблений і запатентований перший автоматичний світлофорний пристрій з ліхтарями двох кольорів. Триколірні світлофори, схожі на сучасні, першими побачили мешканці Детройта у 1920 р. З часом пристрої стали популярні в різних містах Америки і Європи.

Цікаві факти:

  У перших світлофорах порядок кольорів був не такий, як зараз – зелений знаходився зверху, але в 1968 році було прийнято рішення Міжнародної конвенції з дорожнього руху встановити в усьому світі червоний сигнал нагорі.

  Єдине місто в світі, де до цих пір зелений знаходиться над червоним – Сіракузи. Місцеві ірландці розбивали лампи світлофора, тим самим протестуючи: Ірландія (символом якої є зелений колір) не хоче перебувати під Англією (символ червоного кольору). Влада після декількох років боротьби прийняла рішення поміняти послідовність (це сталося в 1928 році).

Неодмінно треба згадати і про знаменитий пам’ятники світлофору.
Цей неймовірний пам’ятник знаходиться у Лондоні. Він стоїть недалеко від Canary Wharf і схожий на дерево з встановленими на ньому світлофорами, і горить різними вогнями. Це, свого роду, символом насиченого і бурхливого життя.

Варто також зазначити, що у Празі на одній з пішохідних вулиць був встановлен світлофор, який регулює черговість проходу по ній людей. Справа в тому, що ширина цієї вулички становить всього 70 см, і вдвох там просто не розійтися.