Літературна “Країна мрій”

14 Червня 2015 11:00
tisk.org.ua

tisk.org.ua

Брати Капранови:

Літературна сцена «Країни Мрій» звична до іронічних, провокаційних форматів. Ми вважаємо, що зараз оптимізм потрібен як ніколи. Громадяни Країни Мрій зможуть вивільнитися із сучасного інформаційного простору, після якого і жити не хочеться. Нам би хотілося, щоб відвідувачі фестивалю були заражені оптимізмом, якщо можна так сказати. Зверніть увагу на те, що сьогодні література в масовій культурі все частіше наближається до музики. Наприклад, Жадан, який виступатиме на великій сцені. Навіть ми вже який рік пробуємо себе у виконанні пісень на вірші українських поетів. Тому наша літературна сцена – це лабораторія, яка допомагає українським музикантам відкрити для себе прекрасних вітчизняних авторів. Ми не змогли обійти увагою й популярний нині колективний формат виступів. Тому на сцені можна буде побачити проекти «Козирні кралі», який презентуватимуть ліричні поетки, «Рими і ритми», що теж поєднає поезію і музику. Інтерес публіки до літератури на «Країні Мрій» традиційно досить високий, сподіваємося, що ми до нього додамо приємної користі.

Субота, 20 червня

14:00 − Кассандра Рімскі з програмою «Листи Ганді».

15:00 − «Рими і ритми». Учасники: поети Дмитро Лазуткін, Анна Малігон, Таня-Марія Литвинюк, Оксана Боровець. Музиканти: Ярослав Джусь (бандура), Максим Бережнюк (флояра, дудук, хулусі), Олексій Сухоруков (джембе). Організатор: мистецькі квартирники «звиЧАЙні вірші».

16:00 − сценічний сарказм у виконанні «Мачо і Ботана» − безкомпромісного емо-шансоньє Євгена Манженка та поета, редактора «Утеодин з Майклом Щуром» Юрка Космини.

17:00 − поет та видавець Іван Малкович.

18:00 − Брати Капранови з програмою «Дзен.UA» на вірші Сергія Татчина.

Євген Манженко:

У мене буде спільна програма з Юрком Косминою – такий собі симбіоз мене як емо-шансоньє і саркастичного поета. Юрко Космина виступить в амплуа ботана, він вирішив, що я буду в образі мачо, що мені особисто дуже приємно, хоча Юрко виглядає набагато крутішим за мене. Мабуть, річ у тім, що людина з музичним інструментом в руках завжди матиме перевагу над тим, хто його не має, навіть коли мова йде про укулеле. Я не вперше виступатиму на «Країні Мрій». Але мені все одно цікаво бачити тих, хто приходить на фольклорний фестиваль, а потрапляє на таке незвичне дійство, як мої виступи. Бо у мене не зовсім фольклор, а пісні суржиком, міщанський треш-фольклор. Але люди сприймають, слухають. Приємно, що, незважаючи на якісь кризові моменти, «Країна Мрій» цього року відбудеться навіть на новій локації – більшій, ширшій. У Пирогові взагалі дуже добре, а поєднання його із фестивалем – це чудова нагода класно провести час.

Неділя, 21 червня

14:00 − Кассандра Рімскі з програмою «Як Ісус хіпує».

15:00 – «Козирні кралі». Таня-Марія Литвинюк, Світлана Дідух-Романенко, Олеся Венгринович, Карина Тумаєва.

16:00 − батько українського бестселера Василь Шкляр.

17:00 − дует Flying Swan (Луганськ), BeatBox&Guitar.

18:00 – «Word-музика». Роман Коляда (поезія, клавішні інструменти), DJ Ігор Льодін.

Роман Коляда:

Спеціально для виступу на літературній сцені «Країни Мрій», куди мене запросили видавці моєї збірки «Пісні для читання» брати Капранови, ми з моїм музичним партнером діджеєм Ігорем Льодіним розробили спеціальну програму, яка називається «Word-музика». Це буде читання паралельно з живим музикуванням. Ми намагатимемося максимально стерти межу між читаним словом і музичним матеріалом. Вийде складний музичний мікс із застосуванням сучасних технологій, комп’ютерних обробок голосу, проте все одно це буде текст, поезія – синтез мистецтв у класичному розумінні цього слова. Не обійдеться і без релігійної поезії, серед якої будуть й абсолютно світські вірші бородатого чолов’яги, який думає про життя, його сенс, красу, про жінок, дітей. Гадаю, вийде достатньо багатопланова програма.

Джерело: cultprostir.ua