З’їдайте не менше жмені арахісу і лісових горіхів на день — це захистить вас від серцево-судинних захворювань і знизить ризик ранньої смерті, радять учені з Голландії.
Хоча проведені раніше дослідження довели зв’язок між вживанням горіхів і серцево-судинними захворюваннями, але залежність між вживанням певних видів горіхів і конкретними захворюваннями було встановлено вперше.
У дослідженні, яке проводилося вченими з Маастрихтського університету, взяли участь 120 тисяч чоловіків і жінок у віці від 55 до 69 років. Протягом 10 років фахівці спостерігали за станом здоров’я учасників експерименту і дійшли висновку, що ті, хто з’їдає як мінімум 10—15 г лісових горіхів або арахісу на день, на 23% менш схильні до ризику ранньої смерті.
Регулярне вживання горіхів знижує ризик передчасної смерті від таких захворювань, як діабет (на 30%), рак, дегенеративні захворювання нервової системи (на 45%) і респіраторні захворювання (на 39%).
Що містять горіхи? Мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, вітаміни (С, А, D, Е, К, В, РР), клітковину, антиоксиданти та інші біологічно активні сполуки.
На відміну від арахісу, арахісова олія не є корисною: вона містить багато гідрогенізованих жирів і солі.