Як правильно поводитись на морозі?

25 Січня 2014 08:32
nua.in.ua

nua.in.ua

1.Попросіть товариша, який є поряд з вами час від часу дивитися на ваше обличчя – якщо він скаже, що ваш ніс або щоки побіліли – негайно зайдіть у приміщення!

2.Не забувайте дивитись на обличчя ваших друзів! Якщо побачите ознаки відмороження – терміново вимагайте зігріти ушкоджену ділянку шкіри в теплі!

3.Не виходьте на мороз голодними – перекусіть чимось висококалорійним!

4.Захистіть відкриті ділянки тіла шапкою, шарфом, коміром, рукавицями!
5.Якщо одяг, взуття або шкарпетки змокли – негайно переодягніться на сухе! На рахунку кожна хвилина часу!

6.Покладіть у взуття прокладки або гірчичники!

7.Частіше пийте гарячий чай, можна з лимоном чи імбірем, каву.

8.Працюйте руками, рухайте пальцями рук і ніг – це посилить кровообіг в замерзаючих судинах! Пострибайте з ноги на ногу!

9.Кожні тридцять хвилин заходьте в тепле приміщення на 10-15 хвилин. Впевніться, що у вас збереглась чутливість носа, вух, пальців.

10.Одягніть чим побільше шарів вільного одягу – замість одного міцного светра – краще декілька тоненьких. Відстань між шарами одягу упередить потіння і переохолодження!

Категорично заборонено на морозі –
• Розтирати ушкоджені морозом ділянки снігом – травмування призведе лише до проникнення вторинної інфекції і погіршить загоєння!
• Знімати взуття на морозі зі змерзлих ніг ! Роззувайтеся тільки в теплому приміщення, адже ноги можуть розпухнути і ви будете не в змозі знову взутися!
• Торкатися металу голими руками чи язиком! Метал миттєво забере у вас тепло і призведе до відмороження!
• Змочувати шкіру, виходити на вулицю з вологою головою чи у вологому одязі!
• Зігрівати відморожені ділянки гарячою водою або біля гарячих пічок чи батарей ! Це може призвести до значно тяжчих ускладнень!
• Змащувати уражені ділянки після відмороження жирними кремами чи жиром! Це позбавляє шкіру можливості дихати, посилює запалення, набряк і погіршує негативні наслідки!
• Допускати повторне відмороження тієї самої ділянки шкіри! Наслідки повторного відмороження будуть значно більш тяжкими!

Автор Ольга Богомолець