Із 20 вересня в Україні почне працювати новий закон, що регулюватиме якість харчових продуктів. Тепер, якщо споживач поскаржиться, що ковбаса несмачна, на підприємство, яке її виробило, прийде перевірка. А харчові добавки, заборонені в ЄС, будуть не дозволені і у нас.
Також буде впроваджена система контролю на самих підприємствах: обов’язкові халати, рукавички, шапочки для волосся – все, як прийнято в ЄС. Правда, нововведення прийдуть не відразу. «Це 3-5 років, і тільки тому, що для більшості підприємств це складна річ, яка вимагає багато часу і грошей», – сказав Геннадій Кузнєцов, директор Ліги виробників харчових продуктів. Конкретною користю для споживачів буде можливість скаржитися на виробників.Перевіряти кожне конкретне підприємство будуть залежно від наявності (і кількості) повідомлення про погану якість. «Очікуємо валу скарг на м’ясо-молочну продукцію через наявність у ній консервантів», – сказали в службі з захисту прав споживачів. Експерти кажуть, що харчові добавки, які потрапили під заборону в ЄС, будуть заборонені і в Україні. «Усе законодавство приведеться у відповідність із європейським», – підкреслила Галина Петровська, науковий співробітник Національного університету харчових технологій.
Поки в Україні називають дві добавки, які є у нас, але не в ЄС: Е 250, що використовується для додання копченостям і ковбасам характерною рожевого забарвлення (міститься в сосисках, беконі, шинці, солонині, копченій рибі та м’ясі). Лікарі кажуть, що вона може бути канцерогеном, викликати авітаміноз і харчові отруєння. А також Е 102, частково дозволена в ЄС. Це синтетичний барвник для газованої води, який негативно діє на увагу дітей.
Джерело http://tvoemisto.tv/news/koly_i_komu_ukraintsi_zmozhut_skarzhytysya_na_yakist_produktiv_72689.html