Кількість інфарктів та інсультів зростає, а їхні жертви стають молодшими. Провідний британський кардіолог і хірург Шиам Колвекар бачить головну причину цього в зловживанні насиченими жирами, і наполягає на доцільності заборони на вживання вершкового масла.
Цей фахівець, який працює в лікарні Лондонського університетського коледжу, попереджає про небезпеку вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів і рекомендує їсти менше м’яса, пити знежирене молоко і готувати на соняшниковій та оливковій олії, повідомляє Бі-Бі-Сі.
У Британії від серцево-судинних захворювань за рік гине близько 200 тисяч чоловік, і кардіологи вважають, що в третині цих смертей винні насичені жири. Статистика свідчить, що дорослі вживають у середньому 800 грамів таких жирів на місяць, що на 20% більше рекомендованої норми. Зниження цього показника до норми, за підрахунками медиків, може рятувати 3,5 тисячі життів щороку.
“Заборона на вершкове масло і заміна його маргариновими сумішами здатні скоротити добове споживання насичених жирів на 8 грамів”, – сказав в телевиступі доктор Колвекар.
“Ми – лікарська остання інстанція, – каже хірург-кардіолог. – Засмучує те, що дуже часто операції на серці можна запобігти, якби пацієнт дотримувався дієти і споживав менше насичених жирів “.
За словами доктора Колвекара, вік пацієнтів, яким необхідна операція з коронарного шунтування, постійно знижується, і тепер він часто оперує хворих у віці 30-40 років. Заяви кардіолога викликали гнівну реакцію з боку фермерів і популярних у Британії провідних кулінарних телешоу. Девід Холхед, власник молочної ферми в Ланкаширі, вважає, що “існує безліч свідчень того, що молоко і масло містять необхідні людині мінерали.”
Джерело: Експрес онлайн