Італійські вчені встановили, що продукти, багаті на калій здатні попередити виникнення такого грізного захворювання, як інсульт.
Всі учасники експериментів заповнювали анкети з зазначенням своїх харчових пристрастей. У деяких дослідженнях у добровольців визначався рівень калію в сечі. Протягом усього дослідження, яке тривало 19 років, фіксувалися випадки інфаркту та інсульту в учасників.
Ланфранко Д’Еліа і його колеги прийшли до висновку: ризик виникнення інсульту знижується на 21%, при щоденному надходженні в організм калію в кількості 1640 мг, а це відповідає 1,15 мільйона врятованих життів.
Визначити статистично достовірну залежність між добовим споживання продуктів, що містять калій і розвитком серцево-судинної патології, фахівцям не вдалося.
Дослідники встановили, що добова потреба в калії повинна становити не менше 4700 мг.
Для довідки: калій міститься в цитрусових, насінні соняшнику, бананах, картоплі, яблуках зелених сортів, меді, моркві, часнику, чорній смородині, помідорах, бобових культурах, а також у рибі і молочних продуктах.