Одна з найактуальніших проблем сучасності – зайва вага. Тому ми почали забувати про те, що їжа – це не тільки калорії, білки, жири і вуглеводи. Їжа – це в першу чергу набір необхідних нам мікроелементів і клітковини. Це не просто смачна (або не дуже) субстанція, що заповнює шлунок, яка потрібна для отримання енергії. Вона може і повинна давати нам набагато більше. У тому числі і здоров’я, красу, молодість і довголіття.
Всі клітини в тілі постійно змінюються. Регенерація відбувається без перерви. Якщо вірити дослідникам, то кожні сім років всі наші клітини повністю оновлюються. Тобто теоретично ми можемо жити вічно, залишаючись молодими.Заманливо, але віриться в це важко. А все тому, що ми не лежимо цілодобово в інкубаторах, а активно руйнуємо своє тіло. Як? Дихаємо неправильним повітрям, їмо неправильну їжу, яку і їжею щось вважати не варто (я про напівфабрикати і хімічно оброблену їжу). А ще ми активно мажемся різними суперкремамі, п’ємо алкоголь, куримо …
Стоп. Досить песимізму. Ідеальних умов не буде. Ми всі живемо на одній планеті, де якість повітря варіюється незначно. Ми всі так чи інакше хочемо іноді пропустити по келишок червоного, і повністю уникнути побутової та іншої хімії в сучасному світі не вдасться, як не намагайся. Якщо тільки виїхати жити на дикий острів в плем’я дурумба.
Для всіх, хто вирішив не розлучатися з цивілізацією, пропоную інший вихід: давайте звернемо свій погляд на позитивні сторони життя, а саме на те, що ми можемо зробити самі, щоб нейтралізувати шкідливий вплив на організм і продовжити наше життя і молодість. Найпростіше – це включити в свій раціон максимально корисні продукти, які нас захищають, борються зі шкідливими речовинами і прискорюють регенерацію. Пропоную вашій увазі 10 таких суперпродуктів.
1. Стебла селери
Чим багаті: вітаміни А, В1, В2, В6, В9, С, магній, залізо, фосфор, фенолокислоти і амінокислоти.
Чим хороші: селера – один з найкорисніших овочів. Він очищає і виводить зайву рідину з організму. Сік стебел селери ощелачивает і має протизапальний ефект.Крім цього, селера запобігає і допомагає в лікуванні таких захворювань, як підвищений артеріальний тиск, порушення сну і навіть рак.
Додатковий бонус: відноситься до афродизіаків, тому підвищує лібідо у обох статей.
Дозування: 400-500 мл соку два рази на тиждень або частіше. Крім цього, селера відмінно підходить для салатів і гарячого.
2. Авокадо
Чим багато: вітамін Е, лютеїн, зеаксантин, D-манногептулоза.
Чим добре: жоден фрукт або горіх не містить так багато вітаміну Е, як авокадо .Вітамін Е, в свою чергу, є потужним антиоксидантом і має особливу властивість відновлювати пошкодження шкіри. Авокадо багате мононенасиченими жирними кислотами, які як мінімум допомагають нашій шкірі утримувати вологу і забезпечують засвоєння каротиноїдів. D-манногептулоза позитивно впливає на дермис і збільшує рівень колагену, який захищає шкіру від передчасних зморшок. Ще авокадо багате антиоксидантами, які зменшують пігментні плями.
Дозування: 0,5-1 авокадо три рази в тиждень. Додавайте його в салати, смузі, робіть з нього соуси-дип ( гуакамоле ).
3. Зелений чай
Чим багатий: поліфеноли і катехіни.
Чим гарний: суперантіоксідант, захищає шкіру від шкідливих впливів навколишнього середовища. Надає позитивний ефект на артеріальний тиск і допомагає протистояти стресу. Позитивні ефекти зеленого чаю забезпечують поліфеноли і катехіни, які можуть «спілкуватися» з нашими генами і змушують наше тіло протистояти стресу і шкідливому впливу тютюну та інших забруднень, що надходять з повітря. Якщо пити зелений чай регулярно, то він може лікувати вже з’явилися пошкодження (зморшки, порушення шкіри, отримані від сонячних променів, і розширені капіляри на шкірі).
Дозування : дві чашки зеленого чаю в день. Вибирайте сорти, які містять менше кофеїну або зовсім без нього (наприклад, «Молочний улун» або «Очі Фенікса»).
4. Гранат
Чим багатий: вітамін С, калій, вітамін В5, еллагітаннін, катехіни, антоціани.
Чим гарний: один з найбільш потужних антиоксидантів серед продуктів харчування. Захищає шкіру від вільних радикалів і окисного стресу. Запобігає раку, хвороби серця і запальні процеси в тілі.
Дозування: один стакан зерен граната три рази в тиждень або 50 мл соку без додавання цукру щодня. Зерна можна використовувати як Топпінг в салатах і десертах. Найкраще їсти зерна цілком, так як сам сік містить занадто багато цукру.
Додатковий бонус: кісточки чистять кишечник.
Ідея: тримайте зерна граната в пластиковому закритому мішку в холодильнику, тоді вони завжди будуть під рукою.
5. Кавун
Чим багатий: лікопін, бетакаротін, еллацін, маса різних вітамінів і мінералів, вода.
Чим гарний: насичує тіло рідиною. Каротиноїди захищають нашу шкіру, а вітаміни С і В2 борються з вільними радикалами. Кавун допомагає при набряках і виводить шлаки і токсини з організму. Насіння багаті білком, мінералами і корисними жирними кислотами.
Дозування : за бажанням. Їжте кавун в сезон, особливо коли жарко.
Ідея: щоб очистити шкіру обличчя і освіжити її колір, можна протирати обличчя скоринкою кавуна (внутрішньою стороною).
6. Шпинат
Чим багатий: фолієва кислота, вітамін С, залізо, каротиноїди.
Чим гарний: містить масу антиоксидантів, які запобігають появі зморшок.Каротиноїди захищають шкіру і підтримують її красу.
Дозування: 200-300 г шпинату три рази в тиждень. Підходить для салатів і смузі.
7. Чорниця
Чим багата: антоціани, ресвератол.
Чим хороша: один з найпотужніших антиоксидантів. Бореться з окислювальним стресом, який призводить до зморшок і тьмяного кольору обличчя. Антоціани впливають на колаген і дермис, захищаючи їх від окисного стресу. Ресвератол, що знаходиться в шкірці ягід, – справжнісіньке anti-age-речовина . Воно також є в чорному винограді і в червоному вині. Чорниця – це просто незамінний продукт при екземі і зморшках.
Дозування: 200 г щодня. Підходить для смузі, салатів і десертів.
Ідея: взимку можна купувати заморожену чорницю. Лісова корисніше вирощеної в господарствах.
8. Яйця
Чим багаті: дев’ять незамінних амінокислот в ідеальній пропорції, вітамін В12, лютеїн, зеаксантин, колін.
Чим хороші: містить протеїн відмінної якості, який необхідний для відновлення клітин і побудови тканин. Наш мозок і нервова система потребують Колін і вітаміні В12, які послаблюють наслідки стресу. Сполуки сірки, що знаходяться в яйці, допомагають нашому тілу самостійно виробляти суперантіоксідант глутатіон, який зменшує запальні процеси і уповільнює процеси старіння клітин.
Примітка: найкраще ці властивості проявляються в екологічно чистих яйцях, при цьому вони не повинні піддаватися довгої тепловій обробці. Тому з метою омолодження найкраще їсти яйця всмятку.
Дозування: одне яйце в день.
9. Оливкова олія (холодного віджиму)
Чим багата: поліненасичені жирні кислоти, поліфеноли і антиоксиданти.
Чим добре: захищає від вільних радикалів і має протизапальну дію. Захищає шкіру від шкідливих впливів навколишнього середовища. Дуже добре підходить для людей з чутливою або тонкою шкірою, а також при розацеа (хвороба шкіри). Запобігає хворобам серця і судин.
Примітка: вибирайте екологічно чисте масло холодного віджиму.
Дозування: 1-2 столові ложки в день.
10. Морква
Чим багата: каротиноїди, бетакаротін, клітковина, вітаміни А, К і С.
Чим хороша: бореться з вільними радикалами, запобігаючи пошкодження клітин. Надає шкірі красивий золотистий відтінок (особливо в сезон засмаги).
Дозування: одна морква в день і більше.
Примітка: найкраще їсти моркву разом з жирами. Наприклад, з жменею горіхів або з рослинним маслом холодного віджиму (в салатах, соку, гарячих стравах).Так корисні речовини з моркви краще засвояться.
Якщо поєднати ці продукти з продуктами з попередньої нашої статті , то вийде відмінний збалансований раціон. Вся ця їжа чудово поєднується один з одним, а значить, харчуватися правильно і молодіти з кожним днем тепер ще простіше.
Доброго вам здоров’я!
Джерело: vseprovsih.com.ua