Якщо ви обожнюєте спеції, в ресторані завжди вибираєте саме гостре блюдо, а вдома без червоного перцю не можете приготувати навіть десерт, то ви все робите правильно. І дарма над вами підсміюються і називають Змієм Гориничем — вчені вважають, що гострі страви продовжують життя. Звичайно, не все так вже прекрасно, є у гострих страв і темні сторони, але плюси завжди важливіші за мінуси, правда?
Чому це добре:
Продовжує життя. Дослідження, яке проводилося серед понад півмільйона китайців протягом 7 років, показало, що ті, хто їсть гостру їжу 6 разів на тиждень, на 14% менше схильні до передчасної смерті, а ті, хто їсть такі страви 2 рази в тиждень, — на 10% в порівнянні з тими, хто гостре не любить.
Знижує вагу. Вже доведено, що гострий перець зменшує апетит і прискорює метаболізм. Вчені Університету Пердью, шт. Індіана, в 2011 році, провели дослідження і прийшли до висновку, що люди відчувають себе більш ситими після «пекучих» страв. Попередні експерименти довели, що люди, які під час прийому їжі їдять багато гострого, з’їдають менше жирного.
Гострі приправи також впливають на метаболізм, впевнений д-р. Грегорі Торкельсон, доцент кафедри психіатрії та гастроентерології Піттсбурзького університету. «Саме тому нам після гострих страв стає жарко. Деякі дані говорять про те, що капсаїцин (речовина, яка викликає печіння в роті) підвищує здатність організму спалювати калорії », — говорить він. Іншою причиною цього феномена може бути те, що через паління в роті ми їмо повільніше, вважає Дана Ханнес, старший дієтолог і професор в Школі громадського здоров’я при Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі: «Якщо ви їсте повільно, то насичення приходить швидше» .
Знімає біль. Капсаїцин стимулює вироблення організмом власних опадів — ендорфінів, каже Торкельсон. Правда, такий ефект спостерігається швидше при локальному зовнішньому застосуванні, ніж при вживанні гострої їжі.
Має протизапальну дію. Дослідження підтверджують, що капсаїцин може лікувати аутоімунні захворювання, наприклад, ревматоїдний артрит. Торкелсон зазначає, що в країнах з гострою кухнею схильність до цих захворювань у людей нижча.
Чинить протимікробну дію. Дослідження доводять, що капсаїцин має антибактеріальні властивості і, можливо, але в меншій мірі, антигрибкові. Саме тому раніше гострий перець часто використовувався як консервант, каже Ханнес.
Чому це погано:
Викликає опіки. Якщо перець в страві попався занадто гострий, то він може обпалити сосочки язика, які відповідають за розрізнення смаків, стверджує Ханнес. На щастя, цей ефект тимчасовий. «Навіть якщо ви з’їсте шотландський очіпок, самий пекучий вид перцю, і він пошкодить сосочки, вони досить швидко відновляться», — говорить вона. Якщо вже так вийшло, що ви з’їли багато пекучого перцю, випийте молока, це найефективніший спосіб «загасити пожежу» в роті. Важливо, щоб це було звичайне молоко, а не знежирене, тому що капсаїцин зв’язується саме з молекулами жиру.
Капсаїцин розріджує кров. Більшості людей, які в цілому здорові, гостра їжа не зашкодить, але якщо ви вже приймаєте антикоагулянти, то капсаїцин може ще більше посилити їх ефект.
Може обпалити гемороїдальні вузли. Одне з неприємних якостей капсаїцину полягає в тому, що він в травній системі не розпадається і може викликати опіки. Всередині нічого страшного, швидше за все, не станеться, але ось на виході все може бути. Особливо неприємні відчуття він може викликати в тому випадку, якщо у вас геморой.
Джерело: ukrhealth.net