Всім нам відомо, що фрукти є незамінним джерелом безлічі вітамінів та інших корисних речовин. Саме тому всі намагаються їсти побільше фруктів, а дітям з самого раннього віку вводять в прикорм фруктові пюре. Але, щоб отримати від фруктів максимум користі, їх необхідно їсти правильно. Що це означає? Це означає, що кожному необхідно знати, в якому вигляді і в який час краще вживати фрукти, щоб усі корисні речовини з них засвоїлися максимально добре, і принесли якомога більше користі організму.
Ми розповімо основні правила вживання фруктів, які допоможуть правильно скласти свій раціон. Крім того, ми запропонуємо прості поради по вживанню фруктів на всі випадки життя.
У якому вигляді краще їсти фрукти?
Більшість з нас прекрасно розуміють, що вживати фрукти краще в тому вигляді, в якому їх створила природа, а саме, у свіжому. Підтримують цю думку і більшість дієтологів. Свіжі фрукти містять дуже багато речовин, які можуть руйнуватися в процесі термічної обробки, тому вони набагато корисніше, ніж, наприклад, варені або консервовані. Наприклад, вітамін С руйнується не тільки в процесі варіння, але навіть від зіткнення з повітрям, тому, щоб отримати його більше, фрукт необхідно їсти сирим і нерозрізаним.
Також не найкориснішими є фрукти, які довго зберігалися. Виявляється, тривале зберігання може призвести до зміни хімічного складу м’якоті. Саме тому фрукти, які довго зберігалися в холодильниках або були привезені здалеку, не можуть за своєю корисності зрівнятися з щойно зірваними з гілки. Звичайно, взимку особливо вибирати не доводиться, і ми купуємо привізні екзотичні фрукти або місцеві, які зберігалися на спеціальних складах. До речі, навіть у такій ситуації варто купувати місцеві фрукти, так як в стиглих фруктах вітамінів значно більше, а екзотичні зазвичай обривають ще зеленими, щоб вони встигали по дорозі.
Є і ще одне цікаве питання – фрукти краще їсти цілими або порізаними? Порізаний фрукт їсти однозначно зручніше, до того ж з них можна робити цікаві фруктові салати. Але жування цілих фруктів набагато корисніше. Як ми вже говорили, деякі вітаміни краще зберігаються в цілих фруктах. Крім того, жування допомагає очищати зуби від нальоту і навіть каменя, і стимулювати перистальтику кишечника і виділення ферментів. А ще інтенсивне жування допомагає видалити сірку з вух.
Чи існують ситуації, коли свіжі фрукти небажані? Так, при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту вони можуть бути шкідливі. Не варто їсти свіжих фруктів і годуючим матерям.
Коли краще їсти фрукти?
Різні види їжі по-різному засвоюються в різний час доби. Багато хто знає, що продукти, багаті вуглеводами, краще вживати вранці, а ось кисломолочні продукти набагато корисніше ввечері. Коли ж краще їсти фрукти, щоб отримати від них все найкорисніше?
Насправді їсти фрукти можна в будь-який час доби. Найчастіше їх рекомендують вживати на сніданок або як легких перекусів протягом усього дня. Не варто їсти дуже солодкі фрукти на вечерю, але з цього правила можуть бути винятки. Дане правило більш актуально для людей із зайвою вагою, яким занадто солодкі фрукти не рекомендуються в будь-який час, не тільки ввечері.
У який час доби ви б не вирішили поїсти фруктів, необхідно пам’ятати, що краще не поєднувати їх з іншими продуктами. Можна з’їсти трохи фруктів приблизно за півгодини або за 40 хвилин до основного прийому їжі. Тоді фрукти встигнуть вже покинути шлунок до їди і прекрасно підвищать апетит. Якщо ж ви вирішили вжити фрукти як десерт, то краще почекати не менше півгодини після прийому їжі і тільки тоді їсти фрукти.
Змішування фруктів з іншими стравами може привести до порушення засвоєння їжі і погіршення її переварювання. Змішуючись з іншими продуктами, вони можуть викликати підвищене газоутворення і, як наслідок, здуття живота.
Скільки необхідно їсти фруктів?
Більшість людей небезпідставно вважає фрукти дуже корисними, тому намагається їсти їх якомога більше. Але «більше» не завжди означає «краще. Насправді при вживанні фруктів дуже важливо враховувати індивідуальну переносимість даного продукту організмом людини.
Що ж це за така переносимість і як її визначити? Більшість фруктів містить дуже багато клітковини і інших компонентів, які стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту. Якщо з’їсти їх більше, ніж організм може перенести безболісно, може початися діарея, що призведе не тільки до втрати всіх корисних речовин, отриманих з фруктів, а й до зневоднення, втрати електролітів і цінних компонентів з інших видів їжі. Тому дуже важливо знати, скільки фруктів ви можете з’їсти без негативних наслідків для себе і намагатися цю дозу перевищувати.
Є й інший не менш неприємний «побічний ефект» від вживання даного виду їжі – запор, який може виникнути, наприклад, після вживання граната. Тому, вибираючи фрукти для свого раціону, необхідно бути обережним і враховувати всі особливості свого організму. Якщо правильно вибрати фрукти і їх кількість, то ніякої шкоди вони не принесуть точно, а допоможуть отримати всі необхідні вітаміни та інші не менш важливі речовини.
Як правильно їсти фрукти не по сезону?
Як ми вже говорили, найкориснішими є місцеві фрукти і в сезон їх дозрівання. Якщо купувати лише свіжі фрукти із садів, можна бути впевненим у їх стиглості і в тому, що їх не обробляли спеціальними хімічними речовинами для продовження терміну придатності. Але в нашому кліматі це, на жаль, неможливо. Тому рано чи пізно доведеться купити привізною екзотичний фрукт або належним чином збережений місцевий.
Які ж фрукти краще купувати в зимовий час, щоб отримати максимум корисностей і мінімум шкоди? У зимовий період високою якістю і високим вмістом вітамінів відрізняються різноманітні цитрусові. Лідерами за популярністю є мандарини, які привозять з порівняно недалеких місцевостей. Встигають вони пізньої осені, тому істотна обробка для їх перевезення та зберігання не потрібна, і ми маємо можливість отримувати цей продукт практично в «первозданному вигляді». Також можна купувати ківі, це багаті вітамінами фрукти, які також встигають восени.
А от від ананасів, манго, папайї та інших екзотичних фруктів краще відмовитися. Іноді їх можна купувати як ласощі, але пам’ятайте, ймовірність придбати незрілий або зіпсований продукт дуже висока. Крім того, такі продукти часто піддаються надмірній хімічній обробці для кращого транспортування і зберігання. Швидше за все, такий фрукт не матиме високого вмісту вітамінів, і смак його буде помітно відрізнятися від натурального.
Кілька правил вживання фруктів
Найкраще їсти свіжі продукти. Якщо немає можливості придбати «сезонний фрукт» можна вибрати заморожений, але не консервований. У такій ситуації краще придбати фрукт в сезон дозрівання і заморозити його самостійно. Консервовані фрукти містять занадто багато цукру й інших не дуже корисних речовин.
Краще їсти фрукти вранці або перед прийомом їжі. Не треба їсти продукти на повний шлунок, так як це може привести до проблем з травленням. Дуже хороший варіант для сніданку – цитрусові. Вони дають відмінний заряд енергії і піднімають настрій на весь день. Можна з’їсти трохи ківі – в них вітаміну С в 5 разів більше, ніж в апельсинах.
Щоб поліпшити травлення перед їжею можна їсти яблука. Яблука викликають посилення виділення шлункового соку і сприяють повнішому перетравленню їжі. Їсти їх необхідно або за півгодини до їжі, або після. Дуже важливо ретельно пережовувати фрукт. Як десерт можна вживати виноград або родзинки. Їсти їх можна не раніше ніж через три години після їжі і ні в якому разі не перед сном.
«Важкі» калорійні фрукти, наприклад, банани, краще їсти у другій половині дня, наприклад, на полуденок, але не перед сном. Під час полудня організм вже готовий до переварювання важкої їжі, до вечора він якраз впорається з бананами. А ось як вечері тим, хто на дієті підійдуть сливи. Вони дуже добре впливають на перистальтику кишечника, якщо ви ведете малорухливий спосіб життя, то дві сливи в якості пізньої вечері стануть відмінним варіантом.
Джерело: momandkids.net.ua