Рецептів смачних вареників – величезна кількість. У кожному регіоні України є свої, та ще й майже будь-яка господиня має власні секрети приготування.
Пропонуємо вам приготувати вареники з квашеною капусти та гречкою.
Інгредієнти:
борошно – 500 г;
сода – 1 ч. л.;
лимонний сік – 1 ст. л.;
квашена капуста – 2 склянки;
варена гречка (солена) – 2 склянки;
ріпчаста цибуля – 250 г;
сіль, перець.
Квашену капусту відварити у невеликій кількості води на малому вогні, накривши кришкою, поки не стане м’якою.
У велику посудину просіяти борошно, додати дрібку солі і соду, перемішати. Воду (150 г) розвести з лимонним сокомі вилити до борошна, перемішати.
Потім поступово додати ще 150 г води і замісити нетуге тісто, що трохи липне до рук.
Посудину з тістом накрити чистим рушником і покласти в холодильник на 30-40 хв.
Відварену капусту зцідити на друшляк, руками відтиснути від зайвої рідини і подрібнити ножем.
Цибулю очистити від шкірки і порізати дрібними кубиками. Порізану цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору.
Додати капусту, перемішати і на середному вогні потушкувати 5 хв.
До капусти з цибулею додати гречку, перемішати, поперчити, посолити та зняти з вогню. Начинка для пісних вареників готова.
Тісто розділити на дві частини. Одну частину тіста розкачати в круг, товщиною приблизно 2 мм. Другу половину тіста (з нього зробите вареники наступного разу) поки що загорнути в поліетиленовий пакет або прикрити рушничком, щоб воно не присихало.
З розкачаного тіста склянкою витиснути кружечки, залишки додати до іншої половини тіста. На кружечок тіста викласти чайну ложку (з гіркою) начинки і зліпити вареник.
Вареники викласти в киплячу підсолену воду, акуратно помішати, щоб вони не прилипли до дна і швидко довести до кипіння. Коли вареники спливуть, на невеликому вогні поварити їх ще 3-4 хв. Потім шумівкою вареники викласти у посудину.
Під час посту подавати такі вареники добре з грибною підливою.
Смачного!