У період вечірок та святкових зустрічей дуже легко набрати зайву вагу, адже багато продуктів на новорічному столі занадто висококалорійні. Представляємо сім новорічних страв, від яких на святковому застіллі краще відмовитися.
Про це розповідає “Народна Правда” із посиланням на НВ.
Пряникові будиночки
Так, різні пряникові будиночки, янголята, ялинки, сердечка та інші солодкі фігурки – це дуже красиве і смачне печиво. Але це не корисні ласощі. Такі пряники містять багато цукру, маргарину, глазурі, штучних барвників і ароматизаторів. Не варто купувати пряникові фігурки лише через їх святковий вигляд.
Карамельна тростина
Червоно-біла карамельна паличка може стати гарною прикрасою новорічної ялинки, але від вживання її в їжу краще відмовитися. Тут теж дуже багато цукру і штучних добавок, карамель може викликати карієс, зубний наліт і навіть кислотний рефлюкс.
Магазинна шинка
Купуючи шинку в магазині, ми не знаємо, в яких умовах вона готувалася і які інгредієнти використовувалися. Дуже часто магазинна шинка містить занадто багато солі, консервантів і барвників. Краще приготувати шинку самостійно.
Фруктовий торт
Фруктові торти, пироги і кекси – це, звичайно, смачно. Але в складі такої випічки багато цукру і “важких” для організму вершкового крему і солодкого сиропу. Така їжа підвищує рівень холестерину в крові і сприяє набору зайвої ваги. Краще поставте на новорічний стіл свіжі фрукти, які можна полити медом або кленовим сиропом.
Грильяж
Багато людей думають, що грильяж – це корисні солодощі, оскільки цей десерт складається з горіхів. Але ці горіхи залиті розплавленим цукром, який шкідливий для здоров’я. Якщо дуже хочеться грильяжу, краще замінити цукор на мед.
Солодкий алкоголь
Під час застілля краще триматися подалі від алкогольних напоїв з високим вмістом цукру і вуглеводів, таких як солодкі коктейлі, пиво, сидр і так далі. Коли п’єте спиртне, намагайтеся паралельно пити воду і не забувайте закушувати.
Картопляне пюре
Пюре з картоплі здається легкою стравою, але насправді для кремової консистенції в товчену картоплю додають вершкове масло і молоко, а це зайві жири. Краще подавати на стіл запечену картоплю, це більш здоровий варіант новорічної страви. Тільки без смаженого бекону.
Готуючись накрити новорічний стіл, взагалі слід зберігати обережність. Краще скласти меню, а потім ретельно оцінити його на предмет небезпечного впливу для здоров’я учасників застілля, яке за традицією триває довго.
Нагадаємо, найскромніше новорічне меню цьогоріч обійдеться у 500 грн на людину, вже підрахували економісти. Ціни в магазинах за рік зросли на третину. Тому люди на новорічні столи планують ставити більше власної консервації.