Різдвяний піст, який називають ще Пилипівський пістпочинається 28 листопада. Він триватиме до Різдва Христового, тобто до 6 січня включно.
Головним завданням Різдвяного посту є в першу чергу духовне очищення. У цей час віруючі люди повинні намагатися вести себе стриманіше, не сваритися з рідними і близькими, а також намагатися долати в собі гріховні помисли і пристрасті.
Священики зазначають, що від посту звільняються маленькі діти і вагітні жінки. Також послабити обмеження в їжі можна літнім людям, тим, хто займається важкою фізичною працею і перебуває в дорозі. Хворим людям дозволено церквою постити в тій мірі, в якій дозволяє лікар.
В Різдвяний піст не можна вживати в їжу м’ясо, яйця, молоко, сир, вершкове масло. В понеділок, середу і п’ятницю також заборонені риба і вино.
Варто обмежити на час посту також вживання алкогольних напоїв. Трохи вина випити дозволяється лише у вихідні та святкові дні.
Дозволені продукти у Різдвяний піст:
- овочі (картопля, буряк, морква, капуста, бобові, цибуля);
- фрукти (яблука, груші, банани, апельсини, мандарини, манго, папайя, ананас);
- ягоди (виноград, хурма);
- гриби;
- каші (рис, гречка, вівсянка тощо);
- хліб (сухарі);
- зелень;
- горіхи (у тому числі насіння);
- мед;
У вихідні дні, а також вівторок і четвер дозволена до вживання риба, морепродукти, олія і вино.
Обмежень в приготуванні страв практично немає. Можна вживати сирі, варені, тушковані і запечені страви. Соки, морси, киселі і чай можна.
за Тиждень перед Різдвом – посилення посади. З 2 по 5 січня не можна їсти навіть рибу. А 6 січня 2019 року, тобто напередодні Різдва не можна сідати за стіл до появи першої зірки на небі.