“Звернення до краси” у галереї “Лавра”

19 Квітня 2015 12:00
cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

В галереї «Лавра» презентували проект Appeal to Beauty. Німецький куратор Райнальд Шумахер, якого не вперше запрошує директор галереї «Лавра» Тетяна Миронова, впевнений, що краса є силою для збалансування суспільства і, замість зброї, може привести до миру.

До групової виставки «Звернення до краси» увійшли роботи шести українських митців. Найлегше естетика краси прочитується у Ксенії Гнилицької — її внеском у боротьбу добра і зла є квіти. Художниця представила інсталяцію «Хабарики» — вона дарувала різним людям свої картини з намальованими квітами, а потім фотографувала, де у помешканні чи на робочому місці вони опинилися. Тетяна Малиновська показала одразу кілька серій робіт, які балансують на грані жіночності і фемінізму. Так, у «Ві споду» вона у традиційному жіночому рукодільному мистецтві вишивання обіграла феміністичну тему — зображення жіночих репродуктивних органів. Вони ж простежуються і у великих «квіткових» картинах.

На філософські роздуми наштовхують роботи Гамлета Зіньковського, виконані на ДСП. Наприклад, колесо без білки («Кожному колесу потрібна своя білка») чи жінка з візком макулатури («25 років невагомості» — митець підкреслює прострацію нашого суспільства, члени якого — кожен сам по собі, наче висять у повітрі). А ось «Я — лінивий» — лише три риски. «Це моя відповідь на абстракціонізм, коли подібні речі подаються як надзвичайно глибокі,— пояснює художник.— Взагалі для мене важливе вміння бачити красу в повсякденності». Різні асоціації викликає і серія графіки Алевтини Кахідзе «Як запобігти сепаратизму в домі». Художниця розглядає чотири варіанти ситуації, коли у двох людей, власників будинку, погіршилися стосунки. А сам будинок тут виступає як жива істота, що переймається не менше за господарів.

Артем Волокітін продовжує експериментувати на полотні з ядерними вибухами, які зачаровують і несуть смерть одночасно. Анатолій Бєлов, який є також музикантом і співаком, звернувся до популярної соціальної мережі Фейсбук, перетворивши мистецтво на дизайн. Намальовані профайли (портрети з основними даними) різних людей у Фейсбуку він розвісив як шпалери, також такі принти переніс на постіль. Куточок митця викликає у відвідувачів найбільшу цікавість, адже у малюнках вони мають змогу впізнати і своїх знайомих.

Виставку «Звернення до краси» можна відвідати до 10 травня у галереї «Лавра» (вул. Лаврська, 1) з 11.00 до 18.00 (нд., пн.— вихідні). Вхід вільний.

Джерело: Хрещатик