Як розпізнати де волонтер, а де шахрай?

21 Червня 2015 22:54
grom-che.com

grom-che.com

Кому надавати допомогу, а кому — ні. Поради від працівників благодійних фондів

Кожен день кияни бачать волонтерів, які збирають гроші на потреби бійців АТО, на вимушених переселенців, на хворих дітей. Як відрізнити справжнього волонтера від шахрая, турбує багатьох українців.

Основним законом в Україні, який регулює роботу волонтерів, є закон «Про волонтерську діяльність», до якого Президентом нещодавно були внесені зміни. Згідно з даним законом, під «волонтерською діяльністю» розуміють добровільну, соціально спрямовану, неприбуткову діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги.

Під час Революції Гідності в Україні, можна сказати, зародилось волонтерство як напрям. На Майдані волонтери-медики допомагали пораненим, волонтери-психологи працюють з бійцями, які повернулись із зони АТО, за власний рахунок волонтери купують бійцям обмундирування та забезпечують харчами. Але на цій хвилі стало з’являтись багато людей, які, жадаючи легких грошей, обдурюють українців.

Напевно, кожен з нас, побачивши волонтера, який збирає кошти, розмірковує: а чи він справжній? Чи не потраплять мої гроші до рук шахраїв? Прозорість діяльності, безкоштовність праці, наявність необхідних документів — основні критерії праці справжнього волонтера.

Працювати за ідею

Отримання зарплатні волонтером суперечить самій суті поняття «волонтерство». Згідно з законом «Про волонтерську діяльність», організація може компенсувати волонтеру витрати на здійснення волонтерської діяльності: витрати на транспорт, харчування, відрядження.

Інтернет-ресурси пістрявіють об’явами з вакансіями волонтерів. Заробітну плату пропонують немаленьку — у середньому від 3 тис. до 6 тис. грн. Хоча зустрічаються об’яви, де зазначено, що праця не передбачає оплати, проте дає можливість отримати досвід та допомогти людям. Студенти-психологи або молоді юристи без досвіду роботи можуть скористатися такою можливістю та за наявності вільного часу декілька годин присвятити гарній справі. Зрозуміло, тут не заробиш, але можна стати більш конкурентоспроможними завдяки досвіду.

Олександр Гаврилов, директор БФ «Мир і Честь», наполягає, що діяльність волонтера є цілком безкоштовною. Якщо волонтер таки отримує зарплату, то це — ознака шахрайства.

Тож волонтерська діяльність не передбачає восьмигодинного робочого дня. Людина присвячує себе корисній для суспільства справі у вільний від роботи чи навчання час. Інакше їй просто буде ні з чого жити. Тому дивно бачити одних і тих самих волонтерів кожен день з ранку до вечора у супермаркетах або на станціях метро. У такому разі важко повірити, що вони не отримують грошей за свою працю.

Неповнолітні мають право займатися благодійницькою діяльністю у позанавчальний час, лише за згодою батьків і не більше 4-х годин на день.

Відсутність документів видає горе-волонтера

Волонтер повинен мати з собою документ з назвою та реквізитами благодійного фонду, посвідчення волонтера, номер телефону фонду та договори з людьми, для яких він збирає кошти.

За словами Олександра Гаврилова, якщо виникла підозра, потрібно зателефонувати за номером, зазначеним у реквізитах. Можливо, такої організації взагалі немає. Слід назвати прізвище волонтера та номер посвідчення і запитати, чи є взагалі такий волонтер, і до якого терміну дійсне посвідчення.

Артур Цюра, працівник благодійного Фонду «Соціальне Партнерство», розповідає: «Якщо є можливість, потрібно відвідати організацію та пересвідчитись у її справжності на власні очі. Наприклад, ми обов’язково запрошуємо відвідати наш фонд кожного донора».

Також варто подивитися сайт організації. Там має бути інформація про діяльність, про те, для кого збираються гроші, про людей, яким уже допомогли, та, в ідеалі, фотозвіт. Наприклад, фонд на зібрані кошти закуповує теплі речі для дитячого будинку. Фото речей та як їх передають.

«Однак з організаціями, які допомагають бійцям у зоні АТО, трохи інша ситуація. Хлопці бояться за близьких і просять не фотографувати»,— розповідає Олександр.

На його думку, співвідношення справжніх волонтерів та шахраїв — приблизно 50:50, тобто шансів передати свої чесно зароблені гроші до кишені афериста не так уже й мало. Тому, мабуть, при виникненні будь-якої підозри слід пройти повз, адже і справжніх волонтерів у нас не бракує