Києву необхідна бюджетна автономія – експерт

23 Грудня 2015 12:50

54

Києву необхідна бюджетна автономія, яка би дозволяла повністю фінансувати життєдіяльність міста: від комплексного стратегічного планування до утримання бюджетної сфери. Так вважає експерт з місцевого самоврядування Олександр Федоренко, коментуючи прийнятий Київрадою бюджет столиці на 2016р.

«В рамках широко розрекламованої децентралізації має відбуватися бюджетна децентралізація: місцеві бюджети мали би отримати фінансову автономію і бути практично незалежними від держбюджету. Проте, на прикладі Києва ясно, що відпускати фінансові віжжі центральна влада поки що не має наміру. Розподіл ПДФО, 60% податку на доходи фізичних осіб держава вилучає з бюджету Києва, та об’єм субвенцій з держбюджету, тому доказ» – говорить експерт.

Автономність місцевого бюджету, за словами експерта, передбачає наближення
управління до громадян. В даному випадку вибудовується механізм: потреба (проблема) киян – її реалізація (задоволення): «Однозначно, органи місцевого самоврядування більше проінформовані про потреби громадян і тому можуть їх краще задовольнити. В Європі існує ціла низка розвинутих держав, де місцеві бюджети практично не залежать або слабо залежать від бюджету центральної адміністрації. Фінансова автономія місцевих бюджетів Іспанії, Австрії, Швейцарії, Швеції складає від 98 до 70 % відповідно. Основні надходження – це місцеві податки і місцеві надбавки до загальнодержавних податків».

Олександр Федоренко вважає, що необхідно заохочувати розвиток, насамперед, місцевих програм, як запоруки незалежності та розвитку територіальної громади. Підвищення бюджетної самостійності місцевих органів влади дозволить громаді правильно розставляти акценти у фінансуванні первинних та вторинних потреб міста (регіону).

«Столичний досвід – це латання бюджетних дір шляхом урізання однієї статті на користь іншої, кредити та субвенції. Уряд має здолати стереотипи радянських часів та все ж таки зайнятися бюджетною децентралізацією на практиці. Одним з кроків держави в даному напрямку є розподіл відрахувань від податків на доходи фізичних осіб: Києву має залишатися 100% ПДФО» – переконаний експерт.

Відомо, що Київська міська рада затвердила проект бюджету Києва на 2016 рік з доходами у 27,136 мільярда гривень та видатками у 25,638 мільярда гривень.