Якщо на Ярему день погожий, то й жниво буде пригоже

14 Травня 2014 07:10

kiyv 1

У Києві в Яремин день мешканці збиралися на “маївки”. Здебільшого це робили учні з вчителями, котрі збиралися на Щекавиці і влаштовували урочисті обрядодійства.

Що ж до погоди, то у Яремин день підмічали: “Якщо на Ярему день погожий, то й жниво буде пригоже”.

За церковним календарем цього року 14 – того травня відзначають Переполовення. Пройшло 25 днів після Великодня і стільки ж часу залишається до Трійці. А щороку цього дня вшановують пророка Ієремію.

Іменинниками 14 травня є Ярема, Тамара, Марко, Макар, Гнат.

Події у Києві 14 травня:

1915 – відкрився для відвідувачів Ботанічний сад, причому, за рішенням правління Університету святого Володимира, вхід зробили безкоштовним.

1925 – міськрада постановила виділити земельну дільницю розміром 270 тис. десятин біля ст. Білячі для будівництва робітничого містечка залізничників.

1944 – на стадіоні Динамо вперше з часу окупації відбувся масовий крос легкоатлетів. В ньому взяло участь до 500 спортсменів.

1975 – футбольний клуб “Динамо” (Київ) під керівництвом тренерського тандему Валерій Лобановський – Олег Базилевич, перемігши на стадіоні “Сант-Якоб” клуб “Ференцварош” (Будапешт) з рахунком 3:0, завоював Кубок Кубків Європи з футболу.

1996 — рано-вранці на Михайлівський площі була встановлена скульптура княгині Ольги — перший фрагмент ансамблю пам’ятника княгині Ользі, святому апостолу Андрієві Первозванному, просвітителям Кирилові та Мефодію. Монтаж скульптурного ансамблю продовжувався три дні.

1996 — розпочалося очищення акваторії Дніпра в межах Києва від затоплених і напівзатоплених суден, розкиданих на прибережній смузі. Працівники акціонерного товариства «Суднопідйом» підняли перше з них — безхазяйну баржу на березі Рибальського півострова. Ці роботи мали на меті не лише позбавитись кинутих напризволяще плавзасобів, які складали загрозу для довкілля й здоров`я киян, упорядкувати мальовничу прибережну зону Славутича, а й поповнити казну за рахунок продажу металобрухту. Від тих пір до 1998 року було піднято більш 100 суден, і сьогодні в тих місцях, де знаходились затонулі кораблі й баржі чисті береги, пляжі й зони відпочинку.

1996 — У колонній залі будинку Київської міської ради на вул. Хрещатик, 36 відбувся благодійний вечір зі збору коштів на відновлення пам`ятника княгині Ользі. Міська адміністрація перерахувала 50 млрд. крб. Оголошено, що благодійники, які внесли більше 1 млрд. крб., будуть викарбувані на спеціальній дошці, що буде встановлена на пам`ятнику.

2008 — відкрили пам’ятник знаменитому авіаконструкторові Ігорю Сікорському, який народився і виріс у Києві, а потім поїхав працювати в США.

Джерело: Рідний Київ